AHA-, BHA- och PHA-syra

Syror blir alltmer populärt inom hudvård, framför allt inom ansiktsvård. Några av de vanligaste syrorna är AHA, BHA och PHA. De är alla effektiva ingredienser som hjälper huden att få bort döda hudceller genom exfoliering. På så sätt kan din hy upplevas slätare och få mer lyster. Syror hjälper även tack vare de exfolierande egenskaperna din hud att ta upp andra aktiva och fuktbevarande ingredienser i dina hudvårdsprodukter. Man kan även se positiva resultat på pigmentförändringar och akne. Här berättar vi mer om de vanligaste syrorna AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra.

Läs mer

Vad är det för skillnad på AHA-, BHA- respektive PHA-syror?

AHA-syror

AHA står för alfahydroxisyror och är vattenlösliga syror med små molekyler. De vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra (från sockerrör), mjölksyra (från mjölkprodukter) och mandelsyra (från mandlar) AHA-syror är kända för sina flera positiva egenskaper, de kan bland annat:

  • exfoliera huden genom att ta bort döda hudceller från hudytan och därmed främja cellförnyelsen
  • förbättra hudens struktur och utseende
  • minska synligheten av fina linjer och rynkor

Vilka biverkningar kan AHA-syror ha?

Personer med känslig hud kan uppleva AHA-syror som irriterade för huden. AHA-syra kan även kan öka känsligheten för sol så för att undvika solskador, använd gärna AHA-syra på kvällen.

Är AHA-syra veganskt?

Mjölksyra är inte veganskt eftersom det kommer från animaliska källor. Mjölksyra är en organisk syra som bildas genom fermentering av mjölkprodukter. Det finns veganska alternativ till AHA-syra, till exempel glykolsyra. Läs ingredienslistan noggrant på hudvårdsprodukter för att se om de är märkta som veganska.

BHA-syror

BHA stå för betahydroxisyror och är fettlösliga syror som löser upp fett, talg och smuts i porerna. Den vanligaste BHA-syran är salicylsyra. BHA-syra har antiinflammatoriska egenskaper och kan användas till att:

  • behandla akne och orenheter
  • hjälpa till att minska rodnad och svullnad i samband med akne

Vilka biverkningar kan BHA-syror ha?

BHA-syra kan öka känsligheten för solen så kom ihåg att använda solskydd. För att undvika solskador, använd gärna produkter med BHA-syra på kvällen.

PHA-syror

PHA står för polyhydroxisyror och är vattenlösliga syror med större molekyler än AHA-syror. PHA-syror har flera positiva egenskaper, så som:

  • milda och inte så irriterande för huden
  • lämpliga för personer med känslig hud
  • kan oftast användas varje dag
  • kan bidra till att utjämna hudytan, exfoliera och återfukta huden
  • antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att skydda huden mot skador från fria radikaler

Kan man kombinera olika syror?

När det gäller att kombinera AHA, BHA och PHA, är det viktigt att vara försiktig för att undvika överexfoliering eller överstimulering av huden. Vi rekommenderar att inte använda flera syror i samma hudvårdsrutin, särskilt om du är nybörjare eller har känslig hud. Du kan i stället använda dem olika dagar eller olika tider på dagen. Till exempel kan du använda AHA-syror en dag, BHA-syror en annan dag och PHA-syror en tredje dag. Det kan vara fördelaktigt att prova en syra åt gången för att se hur din hud reagerar innan du introducerar en annan.

Hur ofta kan jag använda syror i min hudvårdsrutin?

Hur ofta du kan använda AHA, BHA och PHA beror på din hudtyp och på hur din hud reagerar på syrorna. Börja till exempel med att använda exfolierande syror en eller två gånger i veckan och öka frekvensen successivt om din hud mår bra av det. Du kan också rådfråga en hudvårdsexpert eller dermatolog för en individuell rekommendation baserat på din specifika hudtyp.

När på dagen ska jag använda AHA-, BHA- och PHA-syror?

När på dagen du ska använda syror varierar beroende på ditt behov, vilka produkter du använder och hur din hud reagerar på syrorna. Generellt sett är det bäst att använda syrorna på kvällen eftersom de kan göra huden mer känslig för solens UV-strålar. Läs alltid produktens instruktioner eller rådfråga en hudvårdsexpert för att få rätt rekommendationer. Kom ihåg att introducera syror gradvis för att undvika överexfoliering och irriterad hud. Prova alltid nya hudvårdsprodukter på en liten hudyta för att se om produkten är lämplig för just dig.

Filtrera produkter

Visar 34 produkter

MARIA ÅKERBERG AHA & Jojoba Peeling

Syrapeeling 100 ml

Pris online229 kr

Mario Badescu A.H.A. Botanical Body Soap

Duschtvål, 236 ml

Pris online99 kr

Murad Hydration AHA/BHA Exfoliating Cleanser

Rengöring, 200 ml

Pris online550 kr

Visar 30 av 34