Mjäll och torr hårbotten

När man har mjäll har man små vita fjäll i hårbotten. De kan synas på kläderna, exempelvis vid axlarna. Ofta går det att få bort mjäll genom behandling med mjällschampo. Om du har lindrig till måttlig mjäll, räcker det med ett milt schampo. Om du har måttlig till svår mjäll kan du behöva starkare medel. Alla hårbottnar reagerar olika så man får testa sig fram. Här hittar du flera olika produkter som passar vid olika behov.

Läs mer

Varför får man mjäll?

Anledningen till varför man får mjäll är inte helt säker. Det kan bero på att huden reagerar på en viss jästsvamp vi har i hårbotten. Det kan även bero på att huden är torr och flagnar mer än vad den brukar. Det är vanligare att få mjäll på vintern än på sommaren när luften är extra torr.

Hur får man bort mjäll?

Det finns speciella milda mjällschampon som du kan anväda vid lindriga besvär. Om det inte skulle göra någon skillnad finns även starkare mjällschampon som innehåller selen eller ketokonazol. Du får testa dig fram och se vad som passar bäst och fungerar för just dig. Om det kliar väldigt mycket kan det vara eksem, kontakta då din läkare.

Hur förebygger man mjäll?

  • Använd ett milt schampo som är anpassat till torr hårbotten eller känslig hud
  • Undvik att tvätta håret mer än nödvändigt, då detta kan torka ut huden
  • Undvik starka stylingprodukter
  • Var noga med att återfukta din hårbotten

Här kan du läsa mer om tips och råd vid mjäll.

Filtrera produkter

Visar 40 produkter

Visar 30 av 40