Fotsvamp och nagelsvamp

Nagelsvamp och fotsvamp behandlar du enkelt på egen hand hemma med olika medel mot svampinfektion. Nagelsvamp kännetecknas av missfärgade eller tjocka naglar, nageln har lyft lite från nagelbädden eller att det gör ont när du har skor på dig. Fotsvamp börjar ofta på huden mellan tårna och ger symtom som att det kliar, svider, huden börjar flagna eller att det uppstår sprickor. Behandling mot nagelsvamp och fotsvamp är en enkel typ av fotvård med receptfria läkemedel.

Läs mer

Varför får man fotsvamp?

Svampinfektioner trivs och växer i fuktiga och varma miljöer. Det är vanligt att fot- och nagelsvamp sprids i exempelvis omklädningsrum och duschar. Det smittar även vid direktkontakt, så om du lånar exempelvis strumpor av någon som har svamp kan det spridas på det sättet.

Behandling av fotsvamp

Det finns flera olika typer av receptfria läkemedel som hjälper mot fotsvamp. Det kommer oftast i form av gel, kräm, spray eller puder. Vissa av läkemedlen används endast en gång och andra under flera veckor. Oftast går besvären över efter denna typ av behandling. Om problemen fortfarande kvarstår efter flera veckor behöver du kontakta din läkare.

Behandling av nagelsvamp

Nagelsvamp orsakas av samma svamp som fotsvamp. Det är vanligast att få nagelsvamp under en tånagel, men man kan även få det på fingernaglarna. Nagelsvamp går också att behandla på egen hand med receptfria läkemedel. Även om behandlingen endast är under en kort period kan det ta upp till ett år innan naglarna har läkt helt.

Hur kan man förebygga fot- och nagelsvamp?

  • Tänk på att låta fötterna andas så mycket som det går och undvik att ha på dig trånga skor
  • Var noggrann med att torka fötterna och tårna efter att du har duschat
  • Tvätta och byt strumpor ofta
  • Se till att ha på dig badtofflor i simhallar och omklädningsrum
  • Ta väl hand om din fothygien

Här kan du läsa mer om fot- och nagelsvamp.

Filtrera produkter

Visar 27 produkter

Visar 27 av 27