Tillbaka till Sömn och trötthet

Vad är melatonin?

Melatonin är ett hormon som har stor betydelse för hur vi sover. Hormonet finns naturligt i kroppen och kan även köpas som läkemedel, både receptfritt och receptbelagt. Här går vi igenom hur sömnhormonet fungerar.

Hur fungerar melatonin?

Melatonin är ett hormon som utsöndras från tallkottkörteln, även kallat epifysen, som sitter i bakre delen av hjärnan. Epifysen hjälper till att styra kroppens dygnsrytm och reagerar på om det är ljust eller mörkt runt omkring. När det blir mörkt utsöndras mer melatonin och blir vi tröttare. När det är ljust utsöndras det mindre och därav blir vi piggare.

Vad påverkar utsöndringen?

När vi blir äldre utsöndras det naturligt mindre av sömnhormonet. Det kan också finnas andra anledningar till att kroppen producerar mindre melatonin, som exempelvis mycket koffein, stress eller depression.

Man sitter lutad mot ett träd. Foto.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker du kan göra själv för att sova bättre. Här kommer tips som kan hjälpa dig:

  • Var ute i dagsljus då det ökar melatoninproduktionen på kvällen.
  • Undvik skärmar och starka ljus innan du ska sova då kroppen kan förvirras av ljuset.
  • Undvik kaffe och alkohol sent på kvällen då det kan sänka produktionen av melatonin.

Läkemedel med melatonin

Melatonin finns både som receptbelagt och recepfritt. Melatan som är ett receptfritt läkemedel, används för att behandla tillfälliga sömnsvårigheter vid jetlag. Här kan du läsa mer om jetlag. Om du har andra sömnsvårigheter kan du i vissa fall få det utskrivet av läkare.

Senast granskad 2022-08-23