Tillbaka till Sömn och trötthet

Så minskar du din jetlag

När man förflyttar sig snabbt över tidszoner kan du drabbas av det som kallas jetlag. Det innebär att kroppens inre klocka inte hänger med och du har svårt att ställa om tidsmässigt. Jetlag leder ofta till att du får svårt att sova då du exempelvis inte är van att sova den tiden det nu är natt. Här går vi igenom hur du kan förebygga och minska din jetlag.

Varför får man jetlag?

När du reser och byter tidszoner rubbas din dygnsrytm. De tider du är van att exempelvis äta, sova och vakna ställs om. En faktor som har stor betydelse är att det är ljust på andra tider. Detta gör att kroppen blir förvirrad.

Vem drabbas av jetlag?

Om du är en person som är van vid fasta rutiner har du lättare att drabbas av jetlag. Ju fler tidszoner du passerar desto större blir omställningen.

Hur känner man av jetlag?

Hur mycket man påverkas av jetlag skiljer sig från person till person. Det vanligaste symtomet vid jetlag är trötthet, men kan även visa sig i matsmältningsproblem, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Jetlag kan för vissa hålla i sig i några dagar och för andra i flera veckor, beroende på hur och hur snabbt kroppen återhämtar sig.

Hur kan man förebygga jetlag?

Vi har samlat några tips som kan hjälpa till att minska din jetlag.

Under resan:

  • Ställ klockan till tidszonen du kommer landa i och försök följa rytmen redan på resan.
  • Försök sova på flyget. Använd öronproppar och ögonmask för att stänga ute störande ljud och ljus.
  • Drick mycket vatten. Att vara uttorkad kan förvärra symtomen.
Senast granskad 2021-02-24