Tillbaka till Kost och näring

Så förhindrar du A-vitaminbrist

I Sverige är det väldigt ovanligt att ha A-vitaminbrist. Det är en essentiell vitamin vi behöver för att vår syn, vår hud, våra slemhinnor och för att vårt immunsystem ska fungera normalt. A-vitaminet får vi i oss från animaliska och växtbaserade livsmedel och täcker oftast vårt dagliga behov genom att äta en mångsidig och varierad kost.

Vad är A-vitamin?

A-vitamin är ett livsviktigt fettlösligt vitamin. Den är viktig för flera delar av kroppen och vårt välmående. Vi behöver A-vitamin för att bibehålla normal synförmåga, vår hud och för våra slemhinnor. Även för att vårt immunförsvar ska fungera normalt. Det är också av stor betydelse att vi får i oss tillräckligt med A-vitamin när vi är gravida för att embryot ska utvecklas normalt. Har man brist på A-vitamin under graviditet kan det ge allvarliga skador på barnet.

Kroppen kan lagra A-vitamin, framförallt i levern men även till viss del även i lungor, njurar och fettvävnad, under några månader om man inte får i sig tillräckligt under den tiden. Det vill säga – kroppen utnyttjar leverns depå av A-vitamin om kosten inte täcker dagsbehovet.

Vad behöver vi äta för att undvika A-vitaminbrist?

Det finns flera former, men de två mest huvudsakliga formerna som vi får i oss via maten är:

  • Färdigbildad A-vitamin (retinol och reinylestrar) som återfinns i animaliska livsmedel som exempelvis inälvsmat, fisk, matfett, ost och ägg. Ju fetare livsmedel desto mer A-vitamin innehåller det
  • Provitamin A som är ett förstadium till A-vitamin (karotenoider) som återfinns främst i växtbaserade livsmedel som exempelvis grönsaker, rotfrukter och frukt som morot, mango, spenat, aprikos och pumpa

Symtom och brist på A-vitamin

Lindrig brist på A-vitamin kan leda till nattblindhet och blindhet i längden. Det är den vanligaste orsaken till blindhet i världen. En allvarlig brist på A-vitamin försämrar kroppens motståndskraft mot infektioner. Vid graviditet kan allvarlig brist påverka fostret i magen och leda till att fostret inte utvecklas normalt, då påverkas barnets utveckling, tillväxten och differentieringen av embryot under den tidigare delen av graviditeten samt fostrets utveckling till en fullgod syn.

Symtom på A-vitaminbrist kan exempelvis vara:

  • Försämrad mörkersyn
  • Försämrad tillväxt hos barn
  • Aptitlöshet
  • Torr hud
  • Nedsatt immunförsvar

Filtrera produkter

Visar 31 produkter

Visar 30 av 31
Visa alla
Senast uppdaterad 2024-08-20