Kan man få för mycket D-vitamin?
D-vitamin är viktigt för att reglera kroppens kalciumnivåer och behövs för att vi ska kunna bilda starka tänder och skelett. Det är ett av få vitaminer som vi riskerar att få för lite av. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att vissa grupper att ta tillskott med D-vitamin. Trots detta så är det viktigt att man inte överdoserar D-vitamin. Vad händer om man får för mycket vitamin D? Och vilka biverkningar kan detta ge? Här går vi igenom det du behöver veta.
Viktigt med D-vitamin – men inte i för stora mängder
Det finns två huvudsakliga sätt att få i sig vitamin D. Dels genom maten vi äter och dels genom att vistas ute i solen. Under vinterhalvåret är solen i Sverige alldeles för svag för att kroppens egen produktion av D-vitamin ska stimuleras. Därför kan det vara lämpligt att äta mat som är rik på vitamin D. Fet fisk som exempelvis lax och sill är då att föredra.
Det kan också vara lämpligt att komplettera med ett D-vitamintillskott för att säkerställa att man får i sig tillräckligt. Tänk på att följa den rekommenderade dosen för att inte överdosera vitamin D.
Vad händer om jag tar för mycket D-vitamin?
För höga halter D-vitamin är giftigt och kan vara farligt eftersom man får för mycket kalcium i blodet vilket kan leda till kalciuminlagring i njurarna och risk för njursvikt. Det går inte att få i sig farliga mängder genom enbart kosten, men om du tar tillskott med D-vitamin är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade dosen. Läs därför alltid innehållsförteckningen på ditt tillskott då innehållet kan skilja sig mellan olika produkter.
D-vitamin för barn
För barn mellan 1-10 år är den rekommenderade dosen 10 mikrogram per dag. Alla barn under 2 år rekommenderas tillskott med 10 mikrogram per dag i form av D-droppar. För friska vuxna och barn över 11 år är den rekommenderade dosen 10-20 mikrogram per dag beroende på om man vistas något i solen eller inte. Läs mer om rekommenderat intag av D-vitamin.