Tillbaka till Mens

Så fungerar din menscykel och menstruation

Menstruation, eller mens, är en blödning från livmodern. Det sker efter att ett ägg från äggstocken inte blivit befruktat av en spermie. Hur många dagar det är från första dagen i mensen fram till nästa kallas menscykel och kan variera från person till person. Så länge du har en mens kan du bli gravid. Här går vi igenom det du behöver veta.

Varför får man mens?

Tjejer får sin första mens efter den första ägglossningen. Detta sker oftast någon gång i puberteten, efter att ägganlagen i äggstockarna mognat. Vid födseln har man ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Efter varje mens ökar hormonproduktionen i hypofysen vilket gör att ägget mognar inne i äggstockarna. I äggblåsan skapas hormonet östrogen.

1000x1000-ung-kvinna-BUS

Ägglossning

När man har ägglossning betyder det att ett moget ägg kan bli befruktat av spermier och man kan bli gravid. För vissa innebär det smärta och värk i magen men vissa känner inte av det alls. Det är vanligt att man får flytningar i samband med ägglossning och ibland en liten blödning. Efter att ägget lossnat och äggblåsan brister, omvandlas den till en gulkropp som tillverkar hormoner. Det viktigaste hormonet är gulkroppshormon. Det får slemhinnan i livmodern att växa och förberedas inför att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat, skrumpnar gulkroppen och hormonnivån sjunker. Mensen är utstötningen av ihopskrumpnad slemhinna.

Hur lång är en menscykel?

Menscykeln brukar vanligtvis vara mellan 21 och 35 dagar men för vissa är perioden kortare eller längre. Det är vanligt med att menscykeln inte är exakt samma längd varje månad. Det kan vara bra att hålla koll på din mens så du vet ungefär när den beräknas komma. På så sätt kan du veta om den är försenad. Det kan vara ett hjälpmedel om du försöker bli gravid eller om du undviker att bli det.

Senast granskad 2021-03-08