Tjejer får sin första mens efter den första ägglossningen. Detta sker oftast någon gång i puberteten, efter att ägganlagen i äggstockarna mognat. Vid födseln har man ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Efter varje mens ökar hormonproduktionen i hypofysen vilket gör att ägget mognar inne i äggstockarna. I äggblåsan skapas hormonet östrogen.
När man har ägglossning betyder det att ett moget ägg kan bli befruktat av spermier och man kan bli gravid. För vissa innebär det smärta och värk i magen men vissa känner inte av det alls. Det är vanligt att man får flytningar i samband med ägglossning och ibland en liten blödning. Efter att ägget lossnat och äggblåsan brister, omvandlas den till en gulkropp som tillverkar hormoner. Det viktigaste hormonet är gulkroppshormon. Det får slemhinnan i livmodern att växa och förberedas inför att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat, skrumpnar gulkroppen och hormonnivån sjunker. Mensen är utstötningen av ihopskrumpnad slemhinna.
Menscykeln brukar vanligtvis vara mellan 21 och 35 dagar men för vissa är perioden kortare eller längre. Det är vanligt med att menscykeln inte är exakt samma längd varje månad. Det kan vara bra att hålla koll på din mens så du vet ungefär när den beräknas komma. På så sätt kan du veta om den är försenad. Det kan vara ett hjälpmedel om du försöker bli gravid eller om du undviker att bli det.
Det kallas oregelbunden mens när menscykeln är kortare än 21 dagar eller längre än 35. Det kan finnas flera olika orsaker till varför. Exempel kan vara:
- Preventivmedel som påverkar
- Stress
- Sjukdomar
- Om man går upp eller ner mycket i vikt
- Klimakteriet
Om du har haft oregelbunden mens under en längre tid och tycker det är jobbigt, kan det vara bra att kontakta vården. Detta gäller även om du har svårigheter att bli gravid.
Du har störst chans att bli gravid tiden före din ägglossning. Då menscykeln kan variera är det säkrast att veta sina fertila perioder genom ägglossningstest. Här kan du läsa om tips för att bli gravid.
Det är ovanligt att man blir gravid när man har mens, men det finns en liten sannolikhet beroende på din menscykel.
Vilket mensskydd du trivs med bäst är helt upp till dig själv. Då olika personer blöder olika mycket, kan det påverka vilket skydd du tycker är mest bekvämt för ditt egna behov. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp. De flesta skydd går att köpa på apotek, mataffärer och i kiosker.
För vissa är mensen något lätt och för vissa kan det vara en jobbig period. Man kan få ont i brösten, magen och känna sig trött. Eftersom man förlorar blod vid mens är det vanligt att man drabbas av järnbrist. Det kan vara bra att tänka på att äta extra järnrik mat, eller om du behöver, ta kosttillskott som innehåller järn. Man kan även bli väldigt känslomässigt påverkad om man har premenstruelt syndrom, PMS. Här kan du läsa mer om PMS och PMDS.
Kronans Apotek Järn + Vitamin C
55:20
Ord. butikspris 69:-
Du kan söka vård om det är någonting som oroar dig kring mensen. Det kan exempelvis vara att:
du får plötslig mensvärk om du tidigare inte har haft det
Kraftig mensvärk kan vara ett tecken på endometrios. Läs mer om endometrios.