Så fungerar din menscykel och menstruation

Menstruation, eller mens, är en blödning från livmodern. Det sker efter att ett ägg från äggstocken inte blivit befruktat av en spermie. Hur många dagar det är från första dagen i mensen fram till nästa kallas menscykel och kan variera från person till person. Så länge du har en mens kan du bli gravid. Här går vi igenom det du behöver veta.

Varför får man mens?

Tjejer får sin första mens efter den första ägglossningen. Detta sker oftast någon gång i puberteten, efter att ägganlagen i äggstockarna mognat. Vid födseln har man ungefär en miljon ägganlag i äggstockarna. Efter varje mens ökar hormonproduktionen i hypofysen vilket gör att ägget mognar inne i äggstockarna. I äggblåsan skapas hormonet östrogen.

Ägglossning

När man har ägglossning betyder det att ett moget ägg kan bli befruktat av spermier och man kan bli gravid. För vissa innebär det smärta och värk i magen men vissa känner inte av det alls. Det är vanligt att man får flytningar i samband med ägglossning och ibland en liten blödning. Efter att ägget lossnat och äggblåsan brister, omvandlas den till en gulkropp som tillverkar hormoner. Det viktigaste hormonet är gulkroppshormon. Det får slemhinnan i livmodern att växa och förberedas inför att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte blir befruktat, skrumpnar gulkroppen och hormonnivån sjunker. Mensen är utstötningen av ihopskrumpnad slemhinna.

Menscykel 767x767

Hur lång är en menscykel?

Menscykeln brukar vanligtvis vara mellan 21 och 35 dagar men för vissa är perioden kortare eller längre. Det är vanligt med att menscykeln inte är exakt samma längd varje månad. Det kan vara bra att hålla koll på din mens så du vet ungefär när den beräknas komma. På så sätt kan du veta om den är försenad. Det kan vara ett hjälpmedel om du försöker bli gravid eller om du undviker att bli det.

Oregelbunden mens

Det kallas oregelbunden mens när menscykeln är kortare än 21 dagar eller längre än 35. Det kan finnas flera olika orsaker till varför. Exempel kan vara:

  • Preventivmedel som påverkar
  • Stress
  • Sjukdomar
  • Om man går upp eller ner mycket i vikt
  • Klimakteriet

Om du har haft oregelbunden mens under en längre tid och tycker det är jobbigt, kan det vara bra att kontakta vården. Detta gäller även om du har svårigheter att bli gravid.

När är det störst chans att bli gravid?

Du har störst chans att bli gravid tiden före din ägglossning. Då menscykeln kan variera är det säkrast att veta sina fertila perioder genom ägglossningstest. Här kan du läsa om tips för att bli gravid.

Kan man bli gravid när man har mens?

Det är ovanligt att man blir gravid när man har mens, men det finns en liten sannolikhet beroende på din menscykel.

Menskopp, binda, trosskydd eller tampong?

Vilket mensskydd du trivs med bäst är helt upp till dig själv. Då olika personer blöder olika mycket, kan det påverka vilket skydd du tycker är mest bekvämt för ditt egna behov. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp. De flesta skydd går att köpa på apotek, mataffärer och i kiosker.

Hur påverkas kroppen?

För vissa är mensen något lätt och för vissa kan det vara en jobbig period. Man kan få ont i brösten, magen och känna sig trött. Eftersom man förlorar blod vid mens är det vanligt att man drabbas av järnbrist. Det kan vara bra att tänka på att äta extra järnrik mat, eller om du behöver, ta kosttillskott som innehåller järn. Man kan även bli väldigt känslomässigt påverkad om man har premenstruellt syndrom, PMS. Här kan du läsa mer om PMS och PMDS.

Kosttillskott för järnbrist

Järn och vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning. Järn bidrar till att bibehålla immunsystemets normala funktion och till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Vitamic C ökar upptaget av järn.

När ska jag söka vård?

Du kan söka vård om det är någonting som oroar dig kring mensen. Det kan exempelvis vara att:

  • mensen uteblivit och du inte vet varför
  • du vill bli gravid och har oregelbunden mens
  • du har kommit in i klimakteriet men får mens ändå. Mer om klimakteriet.
  • värktabletter hjälper inte för att lindra mensvärken
  • du får plötslig mensvärk om du tidigare inte har haft det

Kraftig mensvärk kan vara ett tecken på endometrios. Läs mer om endometrios.

Senast granskad 2021-03-08