Tillbaka till Hjärta och kärl

Vad innebär högt kolesterolvärde?

Förhöjda kolesterolvärden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det orsakas till stor del av ens livsstil och matvanor - men även av ärftliga faktorer. Här får du veta vad höga kolesterolvärden innebär och hur du kan sänka dem.

Symtom på högt kolesterol

Högt kolesterol ger inga tydliga symptom och är ingen sjukdom i sig. Det kan liknas vid att ha högt blodtryck. Här kan du läsa mer om vad högt blodtryck innebär. Förhöjda kolesterolvärden ökar också risken för att drabbas av olika hjärt- och kärlsjukdomar. Att kolesterolvärdena är höga är heller inte det enda man ska tänka på utan det viktigaste är framförallt förhållandet mellan HDL-kolesterolet och det totala kolesterolet.

LDL-kolesterol

LDL-kolesterol kan vara skadligt för kroppen eftersom det fastnar på väggarna i artären och skapar beläggningar. Det kan i sin tur orsaka blockeringar vilket kan leda till hjärtsjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke.

1000x1000 kvinna senior glasögon

HDL-kolesterol

HDL-kolesterol anses bra eftersom det transporterar tillbaka LDL-kolesterolet till levern. Levern kan ses som centralstationen för kolesterol i kroppen. Där används överblivet kolesterol till att producera gallsyra som sedan transporteras till tarmen för att smälta maten.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2020-07-31