Högt kolesterol? Såhär kan du sänka det

Omkring sex av tio vuxna människor i Sverige har för höga kolesterolvärden. Förhöjda kolesterolvärden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och orsakas till stor del av ens livsstil och matvanor - men även av ärftliga faktorer. Här får du veta vad höga kolesterolvärden beror på och hur du sänker ditt kolesterol.

Högt kolesterol

Högt kolesterol ger tydliga inga symptom och är ingen sjukdom i sig. Förhöjda kolesterolvärden ökar däremot risken för att drabbas av olika hjärt- och kärlsjukdomar. Att kolesterolvärdena är höga är heller inte det enda relevanta utan framförallt förhållandet mellan HDL och det totala kolesterolet. Vid höga LDL-värden och låga HDL-värden ökar riskerna markant för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.

Sänk ditt kolesterol

Det finns flera sätt att sänka sitt kolesterol. Att motionera regelbundet, att äta mindre mättat fett och framförallt mindre transfetter. Transfetterna har ännu mer påverkan på kolesterolet än mättat fett och finns i bland annat kakor, chips, pommes frites och godis.

Receptbelagd medicin är ett sätt att sänka sitt kolesterol men inte det enda. Det finns naturliga alternativ som enligt med EFSAs (European Food Society Association) har vetenskaplig effekt vad gäller att sänka kolesterolet.

Betaglukan sänker kolesterolet

Betaglukan är ett ämne som finns i havre och som har kolesterolsänkande effekter. När du äter havre bildas en “gel” i kroppen som binder gallsyra. Hur stor mängd gallsyra den binder och tar tar med sig ut ur kroppen beror på just betaglukanets kvalitet och löslighet. Detta har effekt genom att minskad mängd gallsyra i kroppen skickar signaler till levern att producera mer gallsyra - en process som sker genom användande av LDL-kolesterol i blodet. Det gör i sin tur att LDL-kolesterolet och det totala kolesterolet sänks, samtidigt som HDL-nivåerna förblir opåverkade.