Hudvårdsrutiner

Det kan kännas svårt att hitta rätt bland alla olika sorters krämer, syror och serum som finns på marknaden. Hur många behöver man? Vilka produkter för hudvård ska du välja? Och vad är det egentligen för skillnad på dag- och nattkräm? Vi hjälper dig att hitta en bra hudvårdsrutin som fungerar för dig.

Dagkräm och nattkräm

Generellt så är dagkrämer främst till för att återfukta och nattkrämer reparerar. En dagkräm är lättare och innehåller ofta solskydd för att skydda huden mot solens strålar. Nattkrämer är istället fetare med fler aktiva ingredienser som till exempel antioxidanter, kollagen och hyaluronsyra.

Under vintertid eller när vädret är mer påfrestande på huden är det extra viktigt med en bra nattkräm som kan reparera och återställa din hud till sin naturliga lyster. Välj gärna produkter från en och samma serie. De är utformade för att komplettera och balansera varandra.

Se fler ansiktskrämer

Snabbt resultat med ansiktsmask

Utöver dina krämer kan det vara bra att regelbundet lägga en ansiktsmask som passar din hudtyp. Ansiktsmasker är särskilt fulla av aktiva och vårdande ingredienser som snabbt ger resultat. För känslig hy kan du behöva en fuktgivande och återuppbyggande mask. För torr hy kan du välja en återfuktande och nattverkande ansiktsmask som får verka på djupet. Om du istället har fet hy är lermaskar mycket bra till att rengöra och dra samman porerna, och de motverkar också glansig hy. Mogen hy som börjar visa ålderstecken kan med fördel behandlas med en vitaminrik och återfuktande mask. Gärna med lätt peelande AHA-syror.

Se fler ansiktsmasker

Rengör med olja

När huden är lite torrare kan det vara en god idé att byta ut din vanliga rengöring mot en rengöringsolja. Se till att den är icke-komedogen, det vill säga att den inte täpper till porerna, något som kan orsaka pormaskar eller finnar. Förutom att effektivt tvätta bort smuts och smink så innehåller rengöringsoljor molekyler som emulgerar. Det betyder att de löses upp så att all olja tvättas av. Tack vare det blir huden skön och smidig utan att kännas fet.

Se fler produkter för ansiktsvård

Enzympeeling - friskar upp torr hy

Om huden är yttorr kan det betyda att gamla hudceller hindrar fukten från att tränga ner i huden. Peelingprodukter som använder så kallad mekanisk peeling (små slipande korn) ska man vara lite försiktig med när huden redan är extra känslig. Prova istället en enzympeeling. Den fungerar på kemisk väg genom att enzymer ”äter upp” de döda hudcellerna så att de nya kommer till ytan. De nya, friska hudcellerna kan mycket effektivare absorbera fukt.

Fler peelingprodukter

Skönhet kommer inifrån

Det bästa du kan göra för en frisk och vacker hy är en hälsosam livsstil och nyttig mat. Näringsämnen som är särskilt bra är antioxidanter och omega 3, 6, 7 och 9. Det hittar du i t.ex. feta fiskar och avokado, eller i kosttillskott med Omega-3. Motion och träning är faktiskt bra även för huden. En ökad blodcirkulation bidrar nämligen till att göra din hud både smidigare och mjukare.

Senast uppdaterad 1567382400000