Klamydiatest

Den vanligaste könsjukdomen i Sverige är klamydia. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids främst vid slid- eller analsamlag. Om du blivit smittad behöver du behandlas, både för att inte få komplikationer och för att inte smitta någon annan. Det är därför viktigt att testa sig om du misstänker att du blivit smittad. Ett enkelt sätt är att testa sig för klamydia är att använda ett hemmatest. Du tar testet hemma och skickar sedan iväg det till ett laboratorium som gör en analys. Oftast får du dina provsvar inom 24 timmar efter att testet kommit fram. Här hittar du klamydiatest från Dynamic Code.

Läs mer

Beställ klamydiatest att göra hemma

Att beställa hem ett klamydiatest med självprovtagningskit är ett bekvämt sätt att testa dig. Du följer enkelt instruktionerna som följer med i förpackningen och skickar iväg testet till labbet. Efter att de mottagit ditt test får du oftast ett provresultat inom 24 timmar. Du kan sedan se ditt resultat digitalt.

Kan jag ta ett klamydiatest när jag har mens?

Du ska helst inte ta det under de dagarna då du har riklig mens, då det finns risk att testet fungerar sämre.

Vad innebär ett positivt klamydiatest?

Om du tagit ett test som visar att du har klamydia måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårning. Klamydia behandlas med antibiotika.

Ingår klamydia i smittskyddslagen?

Ja, klamydia ingår i smittskyddslagen vilket innebär att vid ett positivt provsvar måste du ange vilka du har haft oskyddat samlag med som också kan ha blivit smittade. De du anger blir kontaktade via brev eller telefonsamtal och de får inte reda på vem som angett informationen. Du kan självklart välja att berätta för personen eller personerna själv. I smittskyddslagen ingår även att du är skyldig att söka läkarvård för att inte smitta andra. Läs mer om klamydia.

Filtrera produkter