Ägglossningstest

Ägglossningen äger rum mitt emellan dina menstruationer. Ägglossningen är din mest fertila period under menscykeln. Ett självtest för ägglossning mäter koncentrationen av det så kallade LH-hormonet (luteiniserande hormon) i urin, och är ett säkert sätt att mäta om du har eller är på väg att få ägglossning. Ett positivt ägglossningstest kan vara ett bra sätt att ta reda på när chansen att bli gravid är som störst. Här hittar du ägglossningstest från varumärken som Clearblue, RFSU och vårt eget varumärke.

Läs mer

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Det finns både teststickor och digitalt ägglossningstest. Båda fungerar på samma sätt, du doppar en teststicka i urin och läser av resultatet inom några minuter. Om du har förhöjd halt av LH betyder det att du får ägglossning inom ett par dagar.

Hur tar jag ett ägglossningstest?

  • Välj rätt tidpunkt. Börja testa några dagar innan du förväntar dig din ägglossning. Du kan beräkna detta baserat på din tidigare menscykel.
  • Förbered testet. Ta fram testet och läs igenom instruktionerna noggrant.
  • Samla urin. Samla urin i en ren och torr behållare.
  • Doppa stickan. Doppa teststickan i urinprovet enligt tidsangivelsen på förpackningen. Se till att inte överskrida den markerade linjen.
  • Vänta på resultatet. Lägg teststickan platt och vänta på den tid som anges i instruktionerna för att se resultatet.
  • Läs av resultatet. Ett positivt resultat visas oftast som två tydliga linjer, om du använder teststickor. En linje indikerar att testet fungerar (kontrollinjen) och en stark andra linje indikerar en LH-toppen. Om du använder ett digitalt test visas ett positivt resultat ofta i form av en smiley-symbol.

När ska jag ta ägglossningstest?

Det är bra att ta ägglossningstest vid ungefär samma tid alla dagar. Olika typer av test ska tas på olika tidpunkter, så läs instruktionerna för just ditt test innan du utför det.

Hur ser jag att ett ägglossningstest är positivt?

Hur ett test visar att du har ägglossning kan variera beroende på produkt. Om du använder ett digitalt ägglossningstest, kan den typen av test visa en smiley, eller glad gubbe, när din LH-ökning har detekterats. Om du använder ägglossningsstickor, visar dessa oftast två lika starka streck. Innan du använder ett ägglossningstest, läs instruktionerna så att du får ett så tillförlitligt resultat som möjligt.

Vad innebär ett positivt ägglossningstest?

Ett positivt resultat betyder att du nu befinner dig i ditt mest fertila fönster. Det är den period då sannolikheten att bli gravid är som högst om du har oskyddat sex.

Hur säkert är ett ägglossningstest?

Ägglossningstest genomgår noggranna tester och är oftast mycket tillförlitliga. I de flesta fall ligger tillförlitligheten på cirka 99%.

Filtrera produkter

Visar 7 produkter