Det är inte ovanligt att ha värk i sina leder. Det är särskilt vanligt bland kvinnor, äldre personer samt personer som lider av fetma. Det kan också drabba de som inte motionerar regelbundet. Om man plötsligt börjar motionera intensivt eller på något annat sätt belastar lederna fel så finns det också risk för att få ont.
För det mesta är orsaken till smärtan i lederna ofarlig och går över av sig själv. Vanliga orsaker till ledvärk är:
- Överbelastning
- Åldersförändringar som artros
- Infektioner
- Ledsjukdomar som reumatism, gikt eller pseudogikt
Det finns också andra sjukdomar som kan ge ledbesvär. Några exempel är hypotyreos (som man kan utveckla vid struma), psoriasis, diabetes, depression, med flera.
Var uppmärksam på om du känner nedstämdhet, stress eller oro eftersom det påverkar smärtan.
Receptfria läkemedel med paracetamol (som Alvedon) kan hjälpa till att lindra värken tillfälligt. Om du vet att du har ont på grund av en inflammation kan medicin med ibuprofen eller naproxen hjälpa till att både dämpa inflammationen och stilla smärtan. Om dina leder är stela och ömma flera dagar i rad kan läkemedel som innehåller nabumeton (som Relifex) vara bra för dig, eftersom det verkar under lång tid. Även traditionellt växtbaserade läkemedel som innehåller läkeörter så som djävulssklo, har visat sig vara ett effektivt alternativ för just ledbesvär.
Alla dessa tre substanser: ibuprofen, naproxen och nabumeton, tillhör en grupp läkemedel som kallas NSAID-läkemedel. Tänk på att om du är äldre än 75 år eller har vissa andra sjukdomar så bör du undvika att ta NSAID-läkemedel. Fråga gärna en farmaceut hos oss om du vill veta mer.
Kontakta en vårdcentral om dina besvär är kvar länge eller kommer tillbaka ofta. Du bör också söka vård om lederna svullnar eller om du får andra symtom, som feber.