Tillbaka till Värk

Lindra ledvärk

Att träna och gå ner i vikt är ett par saker som kan hjälpa dig att förebygga ledbesvär och som kan hjälpa till att minska smärtan. Det finns också olika sorters smärtstillande mediciner som lindrar tillfälligt. Här hittar du våra bästa råd för att slippa ha ont i lederna.

Vanligt bland äldre och kvinnor

Det är inte ovanligt att ha värk i sina leder. Det är särskilt vanligt bland kvinnor, äldre personer samt personer som lider av fetma. Det kan också drabba de som inte motionerar regelbundet. Om man plötsligt börjar motionera intensivt eller på något annat sätt belastar lederna fel så finns det också risk för att få ont.

Varför får man ont i lederna?

För det mesta är orsaken till smärtan i lederna ofarlig och går över av sig själv. Vanliga orsaker till ledvärk är:

  • Överbelastning
  • Åldersförändringar som artros
  • Infektioner
  • Ledsjukdomar som reumatism, gikt eller pseudogikt

Det finns också andra sjukdomar som kan ge ledbesvär. Några exempel är hypotyreos (som man kan utveckla vid struma), psoriasis, diabetes, depression, med flera.

1000x1000 Vuxen och barn joggar i skogen

Vad är bra mot ledvärk?

  • Rörelse och träning är bra för att förebygga ledvärk och stärka musklerna.
  • Att gå ner i vikt om du är överviktig minskar belastningen på höfter, knän och fotleder.
  • Många personer får mindre ont i lederna av sol och värme.
  • Var uppmärksam på om du känner nedstämdhet, stress eller oro eftersom det påverkar smärtan.

Lindra ledbesvär med receptfri medicin

Receptfria läkemedel med paracetamol (som Alvedon) kan hjälpa till att lindra värken tillfälligt. Om du vet att du har ont på grund av en inflammation kan medicin med ibuprofen eller naproxen hjälpa till att både dämpa inflammationen och stilla smärtan. Om dina leder är stela och ömma flera dagar i rad kan läkemedel som innehåller nabumeton (som Relifex) vara bra för dig, eftersom det verkar under lång tid. Även traditionellt växtbaserade läkemedel som innehåller läkeörter så som djävulsklo, har visat sig vara ett effektivt alternativ för just ledbesvär.

Välj rätt läkemedel för dig

Alla dessa tre substanser: ibuprofen, naproxen och nabumeton, tillhör en grupp läkemedel som kallas NSAID-läkemedel. Tänk på att om du är äldre än 75 år eller har vissa andra sjukdomar så bör du undvika att ta NSAID-läkemedel. Fråga gärna en farmaceut hos oss om du vill veta mer.

Mer om hur du väljer rätt värktablett för smärtlindring

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-06-24