Tillbaka till Sol

Lindra och behandla värmeutslag

Värmeutslag, eller soleksem som det ibland kallas, är röda prickar eller utslag som drabbar människor i alla åldrar. Ibland kan värmeutslag yttra sig som vätskefyllda blåsor. Ofta kliar det och upplevs som mycket irriterande. Värmeutslag uppstår när svettkörtlarna blir blockerade och svetten inte kan komma ut på huden som den ska.

Hur får man värmeutslag?

Värmeutslag uppstår ofta när du varit länge i solen men kan även uppstå av andra orsaker. De blir oftast värre av varmt väder, hög luftfuktighet och intensiv fysisk aktivitet. Värmeutslag kan uppstå på olika delar av kroppen, och oftast uppkommer de i områden där du svettas mer och där det finns friktion från kläder, exempelvis i ljumsken, under fötterna, i ansiktet, på benen och under brösten. Utslagen kan vara både irriterande och obekväma, särskilt när de kliar eller blir vätskefyllda. Här ger vi dig råd om hur du kan lindra, behandla och förebygga värmeutslag.

1000x1000 kvinna och tonåring i sol

Hur behandlar jag värmeutslag?

Om du redan har utvecklat värmeutslag, finns det flera sätt att lindra obehaget:

  • Kyl ned huden: Använd kalla kompresser eller ta svala bad för att dämpa irritationen.
  • Använd milda hudprodukter: Undvik produkter som innehåller oljor eller parfymer som kan irritera huden ytterligare.
  • Håll utslagen torra: Använd exempelvis puder för spädbarnsvård för att hålla utslagen torra.

Behöver jag medicin mot värmeutslag?

För behandling av värmeutslag som kliar eller har vätskefyllda blåsor, kan du under korta perioder använda receptfri salva eller kräm med hydrokortison för att få lindring. Dessa bör dock användas med försiktighet och enligt anvisningarna på förpackningen eller en läkares rekommendation. Kom också ihåg att vara extra försiktig med solen om du använder hydrokortison. Använd solskydd med hög SPF eller undvik solen helt. I svåra fall kan klådan lindra med tabletter som innehåller antihistamin. Kom in till ditt närmaste Kronans Apotek så hjälper vi dig att hitta rätt.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2