Förbered dig inför sommarvandring

Allt fler lockas av friluftslivet och vandring ökar i popularitet. Men vad ska du tänka på innan du ger dig ut? Här är åtta bra tips för att göra turen så njutbar som möjligt, oavsett om du vill gå en långvandring eller en kortare promenad.

1. Välj bra skor

Ett tips att ta med dig om du ska gå en längre sträcka är det är väldigt viktigt att ha bra skor på fötterna. Genom att använda skor i rätt storlek, med bra passform och rejält med stöd minimerar du risken för önodiga skoskav och skador på vägen.

2. Motverka skav och värk

Oavsett hur bra skor du har finns alltid en risk för skoskav. En vanlig situation där skoskav uppstår är om exempelvis skorna är nya. Se därför till att packa med produkter som kan lindra och motverka skoskav såsom skavsårsplåster. För att motverka stela och trötta muskler är även stödstrumpor att rekommendera. Det finns flera olika modeller och storlekar för att passa just dina behov.

Kvinna med träningskläder som ska ut och sommarvandra. Foto.

3. Planera turen

Om du ska gå en längre sträcka kan det vara en bra idé att i förväg planera vart och hur långt du ska gå. En bra källa till information om vandringsleder i hela Sverige är Svenska Turistföreningen. Här kan du besöka Svenska Turistföreningens hemsida.

4. Glöm inte myggmedel

Något som kan vara störande på turen är mygg, knott och insekter. Minska risken att bli biten och packa ner ett myggmedel som håller dem borta. Välj vad som passar bäst bland stift, spray eller gel.

5. Vaccinera dig mot TBE

Innan du ska vistas mycket ute i naturen är det viktigt att du är vaccinerad mot TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. Viruset finns runt om i Sverige men är allra vanligast runt Mälaren i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Det kan också förekomma runt om i Sverige kring Vänern och Vättern, Göteborgstrakten, Bohuslän, Östra Skåne, Blekinge och Halland, på Gotland och öarna Stora Karlsö och Gotska Sandön. Här kan du boka tid för vaccination mot TBE.

6. Lager-på-lagerprincipen

I klädväg är det bra att tänka lager-på-lager för att enkelt anpassa kläderna efter vädret. Om det är kyligt ute bör det understa lagret vara ett underställ av syntet eller ull – undvik bomull som lätt blir kallt om det blir fuktigt. Vid behov tar du sedan på ett mer värmande lager, exempelvis en fleecetröja. Avsluta med ett skyddande ytterlager som är tåligt vid vind och regn.

7. Hur många steg behöver man egentligen gå?

En vanlig rekommendation är att man bör gå minst 10 000 steg om dagen. Faktum är dock att även färre steg kan ge stora hälsovinster, hos personer över 70 år har man exempelvis sett en förbättrad hälsa redan vid 4500 steg per dag. Så utgå ifrån dig själv med vetskapen om att även en mindre stegökning kan göra stor skillnad.

8. Packa i en bra väska

Du kanske redan tänkt på att minimera packningen för att slippa bära tungt, men en bra ryggsäck är minst lika viktigt för att slippa värk i rygg och axlar. Packa gärna ner smärtlindrande om värk skulle smyga sig på.

Senast uppdaterad 2021-05-27