Tillbaka till Sår, bett & stick

Skabb - behandling, symptom & tips

När man får skabb är det små kvalsterdjur som tar sig in i huden. De gör små gångar och lägger ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar och att man får små sår, ofta på händerna. Sjukdomen behandlas ofta med kräm som man smörjer på huden. Här kan du läsa på vad du behöver tänka på om du blivit smittad.

Symtom och utslag vid skabb

Om du är frisk i övrigt är det vanligt att du bara smittas med ett fåtal skabbdjur. Äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar kan få många fler, upp till flera hundra. Det kallas för krustös skabb. Oftast dröjer det ungefär 5 till 6 veckor efter man blivit smittad tills man får symtom. Vanliga symtom är då:

  • Klåda, speciellt på kvällar och nätter
  • Synliga skabb-gångar
  • Sår och utslag där du kliat mycket

Hur smittar skabb?

Skabb smittar via nära kroppskontakt och smittar även innan du visar symtom. Det kan vara när du exempelvis sitter bredvid eller delar samma säng med någon. Det kan också smitta om du använder samma handduk, kläder eller lakan som någon som har skabb. Det är viktigt att tänka igenom vilka man kan ha smittat, speciellt om man haft närkontakt med äldre personer som kan drabbas hårdare.

högkostnadsskydd-767x767

När ska jag söka vård?

Om du tror att du blivit smittad, behöver du kontakta en vårdcentral. För att fastställa att det är skabb du drabbats av gör de en undersökning på huden. Om de hittar ett skabbdjur, sätter de in behandling.

Hur behandlas skabb?

Skabb behandlas vanligtvis med en kräm som heter Tenutex. Du kan köpa krämen receptfritt på Kronans Apotek. Om ni är flera i hushållet ska alla göra behandlingen samtidigt för att fastställa att ingen fortsätter att sprida smittan vidare. Var noga med att tvätta allt du använt, exempelvis kläder, sängkläder och handdukar i 60 grader efter avslutad behandling.

Senast granskad 2021-09-20