MENY

Om du fått fästingbett

Fästingar håller till i högt gräs och i buskar. Därifrån hakar de sig fast på djur och människor som råkar ströva förbi. Granska kroppen noggrant om du varit ute i skog och mark. Om fästingen tas bort snabbt är risken mycket mindre för att du ska få i dig smittoämnen. Här ger vi dig råd om du blivit fästingbiten.

Nu kan du vaccinera dig mot TBE hos Kronans Apotek där ingen tidsbokning krävs. Vi erbjuder vaccination på utvalda apotek i Stockholms län.

 

Har du blivit fästingbiten?

De flesta fästingar är ofarliga. Faktum är att bara ett fåtal bär på smittoämnen.

Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Så här ska du göra när du tar bort en fästing:

 • Ta bort fästingen så snart som möjligt. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett.
 • Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida.
 • Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det.
 • Tvätta bettet med tvål och vatten.

Populära produkter

Att tänka på för att undvika fästingbett 

 • Ha kläder som täcker 
  Långärmat och långbyxor minskar risken för att bli fästingbiten när du vistas i högt gräs och andra miljöer där fästingar finns. Fästingar tenderar även att dras till ljusare klädesplagg så att ha mörkare kläder är en bra idé. 
   
 • Kontrollera kroppen när du varit ute
  Under sommaren är det bra att varje kväll leta igenom kroppen efter fästingar. Tänk på att barn oftast får fästingar på överkroppen och missa inte att titta bakom öronen och i hårbotten. 

 

Senast uppdaterad: 2019-05-28