Tillbaka till Sår, bett & stick

Om du fått fästingbett

Fästingar finns i hela Sverige, och trivs bäst i högt gräs och buskar. Därifrån hakar de fast sig på människor och djur som strövar förbi. De flesta fästingar är inte farliga men i vissa fall kan de sprida sjukdomar som TBE och borrelia. Här ger vi dig råd om du blivit fästingbiten.

Minska risken att få fästingbett

För att undvika att få fästingbett är det viktigt att alltid granska kroppen när du varit utomhus bland gräs och skog. Vet du om att du ska vistas i fästingtäta områden, kan det vara bra att vaccinera sig mot TBE. Det är bra att ha på sig kläder som täcker huden, exempelvis långärmade tröjor och långbyxor. Fästingar dras till ljusa kläder, så det är även bra att ha på sig mörka kläder. Barn får ofta fästingar på överkroppen, så glöm inte att titta extra noggrant där samt bakom öronen och i hårbotten.

Vaccinera dig mot TBE hos utvalda Kronans Apotek.

fästingbett-767x767

Har du blivit fästingbiten?

De flesta fästingar är ofarliga. Bara ett fåtal bär på smittoämnen. Om du blivit biten så blir huden runt bettet oftast röd i några dagar. Gör så här när du tar bort en fästing:

  • Ta bort fästingen så snart som möjligt. Ju kortare tid fästingen sitter, desto mindre risk att du ska få i dig smittämnen. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett.
  • Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida.
  • Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det.
  • Tvätta bettet med tvål och vatten.
Senast granskad 2021-09-20