Tillbaka till Mage och tarm

Vinterkräksjuka – undvik att bli smittad

Spridningen av vinterkräksjukan brukar öka under perioden november till april. Vi ger dig råd för hur du undviker att bli smittad och hur du lindrar symtomen om du skulle drabbas.

Hur undviker jag att smittas av vinterkräksjukan?

Tvätta händerna ofta. Och gnugga händerna ordentligt när du tvålar in dem. Torka dem sedan med pappershandduk. Använd inte tyghandduk eftersom viruset kan finnas där.

Varför är det så lätt att bli smittad?

Viruset som orsakar kräksjukan, caliciviruset, är väldigt smittsamt. När man kräks utsöndras flera miljoner virus och det räcker med att man kommer i kontakt med väldigt små mängder för att bli sjuk.

1000x1000 handvård

Hur smittar vinterkräksjukan?

Den sprids oftast genom direktkontakt mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få magsjukan via små droppar i luften. Det kan även spridas om en sjuk person har hanterat mat man äter.

Hur vet jag om det är säsong för vinterkräksjuka?

Folkhälsomyndigheten spårar hur sjukdomen sprider sig i landet, vecka för vecka. Du kan se rapporterna på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Kan viruset överleva på till exempel dörrhandtag?

Ja, det finns studier som visar att det kan leva och vara smittsamt i upp till två veckor. Det är väldigt svårt att få död på alla virus så det gäller att vara noga med att tvätta händerna när man varit ute och tagit i dörrhandtag och annat. Leksaker och handdukar är vanliga smittohärdar så ordentligt rengöring är ett måste. Men det är ändå inte någon garanti för att man inte blir sjuk.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-08-10