Tvätta händerna ofta. Och gnugga händerna ordentligt när du tvålar in dem. Torka dem sedan med pappershandduk. Använd inte tyghandduk eftersom viruset kan finnas där.
Viruset som orsakar kräksjukan, caliciviruset, är väldigt smittsamt. När man kräks utsöndras flera miljoner virus och det räcker med att man kommer i kontakt med väldigt små mängder för att bli sjuk.
Den sprids oftast genom direktkontakt mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få magsjukan via små droppar i luften. Det kan även spridas om en sjuk person har hanterat mat man äter.
Folkhälsomyndigheten spårar hur sjukdomen sprider sig i landet, vecka för vecka. Du kan se rapporterna på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Ja, det finns studier som visar att det kan leva och vara smittsamt i upp till två veckor. Det är väldigt svårt att få död på alla virus så det gäller att vara noga med att tvätta händerna när man varit ute och tagit i dörrhandtag och annat. Leksaker och handdukar är vanliga smittohärdar så ordentligt rengöring är ett måste. Men det är ändå inte någon garanti för att man inte blir sjuk.
Många tror att handsprit hjälper men dessvärre biter det inte på caliciviruset. Tvål och vatten är att föredra. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten före och efter måltider och efter toalettbesök. Rengör händerna efter du har varit i miljöer med mycket folk, så som skolan, jobbet eller efter att du åkt kollektivtrafik.
För de allra flesta räcker det med att vila och dricka mycket. När man kräks eller har diarré förlorar man vätska och det är viktigt att fylla på. Ett tips är att dricka vätskeersättning för att ersätta det vatten och de salter som kroppen har förlorat. För små barn är detta extra viktigt och det finns specifik vätskeersättning anpassad för små barn.
Ät små portioner i taget. Mat som är snäll för magen är vitt ris, kokta grönsaker såsom morot och potatis eller vitt bröd. Undvik fiberrik mat, råa grönsaker och kaffe.
Under graviditeten blir kroppen mer mottaglig för infektioner, men fostret kan inte få magsjuka. Däremot är det viktigt att du skyddar dig från uttorkning, så se till att dricka tillräckligt med vätska. Om du får magsjuka med diarré när du nyss har fått barn kan det vara tryggt att veta att nyfödda barn sällan blir magsjuka.
Blir du smittad tar det 1-2 dagar innan kräksjukan bryter ut. De flesta är sjuka i 2-3 dagar och smittar andra upp till två dygn efter tillfrisknandet.
Vi brukar säga att barn ska vara hemma i 48 timmar efter att de blivit symtomfria. Vuxna är oftast noggrannare med hygienen och kan gå till jobbet ett dygn efter sista kräk- eller diarréattacken. Men undvik att dela toalett med andra, om det går.
Kontakta vården om du har fått diarré efter att ha varit utomlands eller om du är diabetiker eller har nedsatt immunförsvar. Kontakta också läkare ifall du kräks mer än ett dygn utan att det avtar.