Matförgiftning – symtom och lindring
Matförgiftning är något som många av oss drabbas av någon gång i livet. Det kan kännas obehagligt och påverka vardagen, men det finns mycket du kan göra själv för att må bättre och för att undvika att det händer igen. Här går vi igenom det du behöver veta.
Vad händer i kroppen vid matförgiftning?
När vi får i oss mat eller dryck som innehåller skadliga bakterier, virus eller gifter kan kroppen reagera kraftigt. Det är kroppens sätt att försöka bli av med det som inte hör hemma där. Vanliga orsaker är bakterier som Salmonella, E. coli, Listeria eller Staphylococcus aureus.
Symtom på matförgiftning
Symtomen varierar men uppstår ofta inom några timmar efter att du ätit något olämpligt. Vanliga symtom är:
- Illamående och kräkningar
- Diarré, ofta vattnig
- Ont i magen eller magkramper
- Feber och frossa
- Yrsel eller huvudvärk
Så kan du hjälpa kroppen att återhämta sig
- Låt magen vila. Ta en paus från både mat och dryck några timmar tills magen lugnat sig.
- Drick lite i taget. Små klunkar vatten eller vätskeersättning hjälper kroppen att återställa balansen och motverkar uttorkning.
- Välj skonsam mat när du orkar. Börja med lättsmält mat som rostat bröd, banan eller kokt potatis. Vänta med kaffe, alkohol, mjölkprodukter och starkt kryddad mat tills du känner dig helt återställd.
- Sök vård om det behövs. Om symtomen håller i sig längre än två dygn, om du får hög feber, blod i avföringen, eller om du tillhör en riskgrupp, då är det klokt att kontakta vården.
Senast uppdaterad 2025-05-22