Vad är kollagen och vad är det bra för?
Kollagen är ett av de mest rikligt förekommande proteinerna som finns naturligt i kroppen och brukar kallas för kroppens klister. Kollaget är en viktig komponent som stöttar kroppens bindvävsstruktur som ben, hud, hår, blodkärl, leder, muskler och senor. Kollagen bidrar till att ge vävnader dess styrka och elasticitet som exempelvis att göra huden fast, jämn och slät. Kollagenet är också en stöttepelare för musklernas tillväxt och reparation efter skador eller träning.
Kollagen? Hur funkar det?
Våra kroppar producerar ständigt kollagen, men som samtidigt bryts ner. När vi är barn har vi som allra mest tillverkning av kollagen i kroppen. När vi blir äldre, från 25-årsåldern, minskar kroppens naturliga produktion av kollagen vilket är varför vi börjar få rynkor och blir stelare i lederna. Vår hud består av 70% kollagen och av allt protein i kroppen består 30% av kollagen. Kollagenproduktionen har stor betydelse för normal funktion av ben, hud, hår, blodkärl, leder, muskler och senor. Därför behöver vi se till att få i oss tillräckligt med kollagen för att upprätta kroppens välmående.
Faktorer som påverkar kollagenproduktionen negativt
Rökning, UV-ljus, miljöföroreningar och stress gör att produktionen av fria radikaler ökar vilket kan bidra till ökad nedbrytning av det befintliga kollagenet i kroppen. Kollagenproduktionen påverkas också av låg hormonproduktion under klimakteriet och av åldrande.
Typer av kollagen
Det finns omkring 16 olika typer av kollagen i kroppen men de vanligaste typerna är typ I, II och III.
- Kollagen typ I och typ III är vanligt i hud, hår, naglar, ben och muskler
- Kollagen typ II finns till större del i leder och brosk