Tillbaka till Kost och näring

Att tänka på för att undvika E-vitaminbrist

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler. Den spelar en viktig roll för immunförsvaret, synen och hudhälsan. Naturliga källor till E-vitamin inkluderar nötter, frön, vegetabiliska oljor och gröna bladgrönsaker. För de som inte får i sig tillräckligt genom kosten kan tillskott vara ett bra alternativ. Här får du lära dig om fördelarna med E-vitamin, hur du får i dig det, och vad du kan göra för att undvika E-vitaminbrist.

Vad är E-vitamin bra för?

Utöver att E-vitamin är en viktig antioxidant kan E-vitamin hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Med andra ord är E-vitamin bra för din övergripande hälsa och välbefinnande.

Hur får jag i mig E-vitamin?

E-vitamin finns naturligt i många livsmedel. Några exempel på mat som innehåller E-vitamin är nötter och frön, såsom mandlar, solrosfrön och hasselnötter. Gröna bladgrönsaker som spenat och broccoli är också rika på E-vitamin. Du kan också få i dig E-vitamin genom vegetabiliska oljor, som solrosolja och olivolja, samt genom att äta frukt som avokado och mango. För att vara säker på att du får tillräckligt med E-vitamin, är det bra att äta en varierad kost som innehåller dessa livsmedel.

Frukt, grönsaker och andra livsmedel som är rika på E-vitamin:

  • Nötter och frön som mandlar, hasselnötter och solrosfrön
  • Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli
  • Vegetabiliska oljor som solrosolja, olivolja och safflorolja
  • Mango
  • Avokado
  • Fullkornsprodukter som fullkornsvete och havregryn
  • Fet fisk som lax och öring är bra källor till både E-vitamin och omega-3

Vilka olika typer av E-vitamin finns det?

Rekommendationen för E-vitamin avser så kallade alfa-tokoferolekvivalenter. 1 alfa-TE motsvarar 1 mg RRR alfa-tokoferol, den form av alfa-tokoferol som finns naturligt i mat. Konstgjort framställda former av E-vitamin, som förekommer i kosttillskott och som berikning, har vanligtvis lägre biotillgänglighet än RRR alfa-tokoferol.

Senast granskad 2024-11-19