Om urinvägsinfektionen stannar i urinröret och urinblåsan kallas det för blåskatarr. Om bakterierna sprider sig längre upp mot njurarna är infektionen allvarlig och måste alltid behandlas. Symtomen ser olika ut beroende på var i urinvägarna infektionen sitter.
Smärta på en sida av ländryggen
Äldre personer kan få feber av njurbäckeninflammation utan några andra symtom. Sök vård direkt om du misstänker att du har njurbäckeninflammation.
Behandlingen utgörs beroende på svårighetsgraden av dina symtom. Om du har svåra besvär så bör du behandlas med antibiotika direkt. Om du däremot upplever att du har måttliga besvär så kan du avvakta några dagar.
Receptfria läkemedel som till exempel Ipren och Alvedon kan lindra smärtan snabbt
Vid misstanke om urinvägsinfektion kan du få en läkarbedömning och recept på www.uvisens.se inom 30 minuter. Tjänsten finns tillgänglig dygnet runt och läkare finns tillgängliga mellan kl 08 och 22, alla dagar i veckan.
Nära hälften av alla kvinnor får urinvägsinfektion någon gång i livet. Många får upprepade problem och känner därför ofta igen symtomen. Om du har återkommande urinvägsinfektioner bör du kontakta vården. De kan hjälpa dig att undersöka om det finns någon bakomliggande orsak eller om du kan förebygga fler infektioner. Det är till exempel vanligt få urinvägsinfektion i samband med samlag. En läkare kan hjälpa dig med antibiotika i förebyggande syfte.
Urinröret är kortare på kvinnor än på män och därför är det lättare för kvinnor att få blåskatarr. Om du är man och får blåskatarr kan du ha problem med prostatan. Män behöver oftast behandla urinvägsinfektion med antibiotika. Kontakta därför vården om du som man misstänker att du har det.
Om du har feber eller nytillkommen smärta i flanken, det vill säga i sidan av ryggen
Barn och gravida ska alltid ta kontakt med en läkare vid tecken på urinvägsinfektion.