Tillbaka till Intim och sex

Kondylom - symtom och lindring

Kondylom är en vanlig könssjukdom som orsakas av viruset HPV – humant papillomvirus. Kondylom förekommer oftast bland unga och kan drabba både män och kvinnor. Sjukdomen visar sig i form av vårtor i underlivet eller kring ändtarmsöppningen och i de flesta fall går över av sig själv. Den här sidan handlar om det som kallas typiska kondylom, men det finns också en typ som heter plana kondylom.

Hur ser kondylom ut?

Symtomen varierar från person till person och vissa som får kondylom får inga symtom alls. Det vanligaste är att man får vårtor i underlivet. Vårtorna kan se olika ut men oftast är de:

  • Flikiga eller runda och lätt upphöjda
  • Rosa, lilatonade eller hudfärgade
  • En och en eller flera på samma ställe

Man brukar inte ha några större besvär och vårtorna brukar försvinna av sig själv. Utöver de synliga vårtorna kan man även få följande symtom:

  • Klåda eller sveda
  • Vårtor som blöder
  • Besvär vid samlag

Hur smittar kondylom?

Kondylom orsakas av ett virus som smittar ganska lätt. De flesta som har haft en sexualpartner med kondylom blir själv smittade. Du bör inte ha sex när du behandlas med läkemedel eller medan du läker efter en kirurgisk behandling.

Skyddar kondom mot kondylom?

Kondom kan skydda mot viruset men är inte ett hundraprocentigt skydd - då vårtorna kan sitta utanför de ställen som kondomen täcker. Sjukdomen kan smittas även om du inte visar några symtom och ibland kan det dröja flera år tills att man får synliga vårtor. Kondylom räknas inte som en allmänfarlig sjukdom. Därför ingår den inte i smittskyddslagen, vilket innebär att den inte måste anmälas eller smittspåras.

Senast granskad 2020-07-20