Symtomen varierar från person till person och vissa som får kondylom får inga symtom alls. Det vanligaste är att man får vårtor i underlivet. Vårtorna kan se olika ut men oftast är de:
En och en eller flera på samma ställe
Man brukar inte ha några större besvär och vårtorna brukar försvinna av sig själv. Utöver de synliga vårtorna kan man även få följande symtom:
Besvär vid samlag
Kondylom orsakas av ett virus som smittar ganska lätt. De flesta som har haft en sexualpartner med kondylom blir själv smittade. Du bör inte ha sex när du behandlas med läkemedel eller medan du läker efter en kirurgisk behandling.
Kondom kan skydda mot viruset men är inte ett hundraprocentigt skydd - då vårtorna kan sitta utanför de ställen som kondomen täcker. Sjukdomen kan smittas även om du inte visar några symtom och ibland kan det dröja flera år tills att man får synliga vårtor. Kondylom räknas inte som en allmänfarlig sjukdom. Därför ingår den inte i smittskyddslagen, vilket innebär att den inte måste anmälas eller smittspåras.
Om du tror att du blivit smittad och har besvär behöver du kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Din läkare hjälper dig att avgöra vilken behandling som är lämplig. De flesta som har kondylom behöver ingen speciell behandling, vårtorna försvinner av sig själv. Du kan däremot behandla vårtorna om de ger besvär så som klåda, sveda, blödningar och problem med att kissa. Tänk på att eventuell behandling endast tar bort vårtorna och inte viruset och att du fortfarande kan smitta någon som inte har kondylom.
borttagning med sax eller kniv
Det finns ett vaccin som skyddar mot de två typer av HPV som är vanligast i kondylom och två typer som ger cellförändringar och kan leda till livmoderhalscancer. Båda ingår i barnvaccinationsprogrammet. Eftersom vaccinet får större effekt om du tar det innan du kommit i kontakt med viruset är det allra bäst att vaccinera sig innan man haft sex för första gången.