Gonorré - symtom och behandling

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste sättet att få gonorré är genom vaginala och anala samlag utan kondom. Gonorré ingår i smittskyddslagen vilket innebär att du är har skyldighet att testa dig om du misstänker att du blivit smittad – för att inte sprida sjukdomen vidare.

Symtom på gonorré

Symtomen brukar komma ungefär en vecka efter att du har blivit smittad. Gonorré ger dock inte alltid symtom, så du kan ha den utan att veta om det. Men om du har symtom, är det vanligast att du har:

  • ont när du kissar
  • flytningar från penisen eller slidan
  • mellanblödningar
  • flytningar från analöppningen
  • ont i pungen
  • röda och svullna ögon om du har fått sperma eller slidsekret där.

Mer ovanliga symtom är att du har:

  • feber
  • värk eller svullnad i en stor led, till exempel knät eller fotleden
  • ont i nedre delen av magen

Hur smittar gonorré?

Gonorré orsakas av att dina och någon annans slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Förutom i underlivet kan du även få sjukdomen i munnen eller ögonen. Gonorré kan smitta via fingrar om det finns sperma eller slidsekret på fingrarna och att fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Den risken är dock väldigt liten, eftersom gonorrébakterien dör snabbt när den utsätts för luft. Det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomen är att använda kondom. Som med många andra sjukdomar är det även alltid bra att regelbundet tvätta händerna med tvål och vatten för att minska smittspridningen.

Test för gonorré

Om du misstänker att du har sjukdomen behöver du testa dig så fort som möjligt. Det finns tester du kan göra hemma. Om testet visar positivt - kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få en diagnos och få rätt behandling. Gonorré ingår i smittskyddslagen vilket innebär att du har skyldighet att testa dig om du tror du blivit smittad och informera andra som kan ha blivit smittade.

Behandling med antibiotika mot gonorré

Gonorré behandlas med antibiotika. Det är viktigt att du får behandling för att slippa följdsjukdomar och komplikationer och för att inte överföra sjukdomen till andra. Efter avslutad behandling gör läkaren ett kontrollprov för att se om sjukdomen försvunnit. Man ska inte ha sex under behandlingstiden. Om du lever i en relation med någon annan är det även viktigt att hen testar sig och påbörjar eventuell behandling.

Varför det är viktigt med behandling

Risken att du smittas av andra könssjukdomar är större om du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner. Om sjukdomen sprider sig kan det leda till inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan. Det kan innebära svårigheter att få barn i framtiden.

Senast granskad 2020-07-13