Råd vid håravfall – Vad gör jag om jag börjar tappa hår?

Det är vanligt och helt normalt att tappa lite hår varje dag, men i vissa fall kan man fälla mer hår än vanligt och håret blir kanske synligt tunnare eller hjässan får kala fläckar. Här hittar du råd och mer information om du har börjat tappa håret.

Ärftligt håravfall bland män

Den vanligaste typen av håravfall är ärftligt håravfall och det kan drabba både kvinnor och män i alla åldrar. Vanligast är dock att män drabbas och att det sker när man blir lite äldre. Men en del män kan drabbas av ärftligt håravfall tidigt, vissa redan i 20-årsåldern. Det brukar börja med att håret tunnas ut eller att hårfästet börjar krypa uppåt och man får en kal fläck på hjässan. Ärftligt håravfall för män kallas också alopecia androgenica.

Ärftligt håravfall bland kvinnor

För kvinnor med ärftligt håravfall är det vanligast att börja tappa håret vid övergångsåldern i samband med klimakteriet. Håret brukar då gradvis bli tunnare mitt på huvudet.

Flicka med flätat hår. Foto.

Behandla ärftligt håravfall

Ärftligt håravfall är inte farligt och du behöver inte behandla det om du inte vill. Många vill ändå få tillbaka sin hårväxt och då finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa. Ju tidigare preparatet sätts in, desto bättre brukar effekten bli. Enligt rekommendation bör de här läkemedlen bara användas om man är över 18 år. Läs noggrant på bipacksedeln först för att ta reda på om just det preparatet kan hjälpa dig. Om receptfria läkemedel inte ger någon effekt kan du kontakta vården för att ta reda på om det finns receptbelagda medel som passar dig.

Biverkningar av vissa läkemedel

Vissa läkemedel som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter kan göra att du tappar mer hår än vanligt. Om det är en tillfällig medicinering växer håret ofta tillbaka igen när du är klar med behandlingen och kroppens balans återställs. Om du upplever biverkningar av dina läkemedel är det ändå bra om du pratar med en farmaceut hos oss eller med vården för att få hjälp med att hitta alternativ som kan passa dig bättre.

Andra orsaker till håravfall

Det finns även flera typer av håravfall som inte är ärftliga. Håravfall kan till exempel orsakas av olika sjukdomar eller hormonrubbningar. Det kan också bero på en belastning på kroppen, som vid stress, svår infektion eller förlossning. Eller så kan orsaken vara järnbrist, proteinbrist eller annan vitaminbrist eller näringsbrist. Vänd dig till en läkare för att ta reda på orsaken.

Fläckvist håravfall

En ganska vanlig hudsjukdom är alopecia areata, som gör att man tappar håret fläckvis. Det gäller inte bara på huvudet, utan kala fläckar kan också uppstå till exempel i skägget eller på benen. Tyvärr finns det ingen effektiv behandling mot sjukdomen, men lyckligtvis går det över hos många inom ett år och håret växer ut igen. Du bör ändå kontakta en läkare vid fläckvist håravfall. Även andra sjukdomar kan ge kala fläckar, som till exempel svampinfektioner i hårbotten.

När ska jag söka vård?

  • Om du tappar hår och dessutom känner dig sjuk
  • Om du som kvinna samtidigt som håravfall också får ökad hårväxt på kroppen
  • Om du tappar hår och hårbotten är röd, öm eller irriterad
  • Om du får fläckvist håravfall, särskilt om huden ser annorlunda ut
  • Om du tappar så mycket hår att det kan bli aktuellt med peruk
Senast granskad 2021-06-08