Tillbaka till Hårvård

Råd vid håravfall – varför tappar man hår?

Det är vanligt och helt normalt att tappa lite hår varje dag, men i vissa fall kan man fälla mer hår än vanligt och håret blir kanske synligt tunnare eller hjässan får kala fläckar. Här hittar du råd och mer information om du har börjat tappa håret.

Ärftligt håravfall bland män

Den vanligaste typen av håravfall är ärftligt håravfall och det kan drabba både kvinnor och män i alla åldrar. Vanligast är dock att män drabbas och att det sker när man blir lite äldre. Men en del män kan drabbas av ärftligt håravfall tidigt, vissa redan i 20-årsåldern. Det brukar börja med att håret tunnas ut eller att hårfästet börjar krypa uppåt och man får en kal fläck på hjässan. Ärftligt håravfall för män kallas också alopecia androgenica.

Ärftligt håravfall bland kvinnor

För kvinnor med ärftligt håravfall är det vanligast att börja tappa håret vid övergångsåldern i samband med klimakteriet. Håret brukar då gradvis bli tunnare mitt på huvudet.

Behandla ärftligt håravfall

Ärftligt håravfall är inte farligt och du behöver inte behandla det om du inte vill. Många vill ändå få tillbaka sin hårväxt och då finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa. Ju tidigare preparatet sätts in, desto bättre brukar effekten bli. Enligt rekommendation bör de här läkemedlen bara användas om man är över 18 år. Läs noggrant på bipacksedeln först för att ta reda på om just det preparatet kan hjälpa dig. Om receptfria läkemedel inte ger någon effekt kan du kontakta vården för att ta reda på om det finns receptbelagda medel som passar dig.

  • Tips och råd banner, Ladda ner doktor.se
Senast granskad 2021-06-08