Tillbaka till Gravid

Tips för att bli gravid

Det finns inga knep som är hundra procent framgångsrika när det gäller att bli gravid. Det är väldigt mycket som ska stämma för att det ska bli ett barn. Men med rätt metoder kan man maximera sina chanser. För både kvinnor och män gäller det att känna sin kropp och ta hand om den.

Öka chanserna att bli gravid

  • Ha samlag i samband med ägglossningen. Ett ägglossningstest kan vara till hjälp.
  • Försök gå ner i vikt om du är överviktig eller öka din vikt om du är underviktig.
  • Ät en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker.
  • Var försiktig med alkohol och undvik rökning.
  • Gör en undersökning hos gynekolog och kontrollera så att du inte har någon infektion som gör det svårare att bli gravid.
  • Kontrollera att dina läkemedel inte påverkar fertiliteten. Det gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel.
  • Undvik bastubad och heta duschar strax innan samlag. Testiklarna fungerar bäst när de är relativt svala.

Fler kvinnor väljer att skaffa barn senare

Medelåldern för förstföderskor har aldrig varit högre än den är idag. Snittåldern ligger idag på 29 år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. En anledning kan vara att kvinnorna vill ha en stabil tillvaro när de blir gravida. Att medelåldern för förstföderskor stiger är dock inte förenligt med fertiliteten, som är som högst strax efter 20 års ålder. Därefter sjunker den successivt. Det beror på att antalet äggceller i äggstockarna minskar med kvinnans ålder och att det samtidigt sker en försämring av äggcellernas kvalitet.

Tips 1: Testa fertiliteten

Det går lätt att testa när under månaden du är som mest fertil med ett ägglossningstest. Testet mäter mängden av vissa hormon som ökar i samband med ägglossningen. En kvinna med regelbunden mens har ägglossning 12-13 dagar före nästa mens och är alltså som mest fertil just då. Det kan vara en bra idé att ha sex ungefär varannan dag under fertila perioder. Spermierna kan behöva någon dag på sig att bildas och bli riktigt många.

  • 1780x320 Desktop Fråga farmaceuten 2
Senast granskad 2021-09-17