Symtomen vid körtelfeber kan variera från person till person. Många av symtomen liknar halsfluss men känns ofta värre. Det är också vanligt att både levern och mjälten svullnar vid körtelfeber. Mjälten kan brista om den utsätts för ett kraftigt slag, så det är viktigt att man är medveten om det och är extra försiktig.
Vanliga symtom är:
Symtomen går vanligtvis över efter 1-2 veckor, men du kan ibland känna dig trött i flera månader efteråt.
Du behöver kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:
Du har någon annan sjukdom eller tar läkemedel som försämrar ditt immunförsvar samtidigt som du tror att du har körtelfeber.
Körtelfeber smittas via kroppskontakt med någon som har sjukdomen.
Körtelfeber orsakas av ett virus och kan därför inte behandlas med antibiotika. Du kan däremot göra flera saker hemma för att lindra dina besvär.
Det är viktigt att försöka dricka och äta, även om du inte har så mycket matlust. Både kall och varm dryck har lenande effekt på halsen och det kan även kännas behagligt att äta något kallt som till exempel glass.
Receptfria halstabletter läker inte svullnaden, men kan ge en lenande effekt vid användning. Det finns även olika munsprayer som lindrar halsont.
Det finns flera olika receptfria läkemedel för vuxna mot värk och feber. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Följ alltid anvisningarna på förpackningen, läs bipacksedeln och kombinera inte tillsammans med andra läkemedel. För barn är symtomen oftast lindriga, men om barnet får allvarliga besvär behöver du kontakta vårdcentral. Fråga din läkare eller en av våra farmaceuter om du behöver råd.
Eftersom levern brukar påverkas av körtelfeber behöver du undvika att dricka alkohol. Vänta helst i 4-6 veckor och se till att du känner dig helt bra.
Efter att du har haft körtelfeber är det bra om du under den första månaden inte utsätter kroppen för kraftig ansträngning.
Eftersom man inte finns behandling mot viruset som orsakar körtelfeber, ligger fokus på att lindra besvären. I vissa ovanliga fall får man svårt att svälja vätska, och kan då behöva sjukhusvård där man får dropp.