Tillbaka till Förkylning och infektionssjukdomar

Bihåleinflammation - symtom och lindring

Bihåleinflammation är en sjukdom man får i samband med en förkylning. Den innebär att förkylningen har spridit sig från näsans slemhinna till slemhinnan i bihålorna. Man kan få ont och känna tryck i ansiktet. Besvären går oftast över av sig själv men i vissa fall kan man behöva vård. Bihåleinflammationen i sig smittar inte men förkylningen som orsakat den kan göra det.

Symtom när du har bihåleinflammation

Bihålorna är luftfyllda hålrum i ansiktets skelett. Alla bihålor har förbindelse med näsans hålrum. Det finns flera olika faktorer som påverkar hur mycket du drabbas av sjukdomen. Eftersom alla har olika storlek på bihålornas öppningar får vissa mer besvär än andra. Om något av dessa symtom uppstår i samband med en förkylning, är det troligtvis bihåleinflammation:

  • du har ont i kinderna eller pannan, oftast mer på ena sidan
  • du får snuva, som ofta rinner bakåt, och blir täppt i näsan, vanligtvis värre på ena sidan
  • du får ett sämre luktsinne
  • du får ont eller en känsla av tryck i tänderna i överkäken

Vad händer när barn drabbas av bihåleinflammation?

Bihålorna är inte färdigutvecklade förrän barn kommer upp i tonåren. Det är ovanligt att barn under 6 år drabbas av sjukdomen. Om barn får bihåleinflammation brukar den sätta sig i silbenshålorna som sitter mellan näsan och ögonen. Det kallas då etmoidit. I detta fallet finns det en risk att infektionen sprider sig till ögonen och påverkar synen, vilket är mycket allvarligt och kräver vård på sjukhus.

Vanligare med bihåleinflammation om du är gravid

När du är gravid så svullnar kroppens slemhinnor. Det är därför vanligare att drabbas av bihåleinflammation när du är gravid. Kontakta din läkare eller fråga våra farmaceuter om du vill ha tips och råd om behandling.

Senast granskad 2021-08-10