Förutom att slippa beroendet, spara pengar och bli fri från att oroa sig om snusdosan finns till hands så finns det många hälsofördelar med att sluta. Snusare löper en ökad risk för diabetes typ 2, vissa former av cancer och dödlig hjärtinfarkt. Snus missfärgar tänderna och både tänder, mun och tandkött tar skada. Slipp alla de förhöjda hälsoriskerna genom att sluta med snuset.
Hur mycket abstinensbesvär man får av att sluta är olika från person till person. Vanligtvis får du dem inom något dygn efter uppehållet och de brukar vara som värst den första veckan. Därefter avtar de successivt. Om du håller ut i en månad brukar besvären vara borta. Några besvär du kan känna är till exempel:
- Irritation
- Rastlöshet
- Svårt att koncentrera dig
- Sämre sömn och sömnbesvär
- Yrsel
- Viktuppgång
- Blåsor i munnen
- Förstoppning
- Huvudvärk
Prata gärna med oss om du vill ha råd för hur du kan lindra besvären.
Tänk igenom och gör det tydligt för dig själv varför du vill sluta. Kom ihåg fördelarna och samla en lista över anledningar som är viktiga för just dig.
Det kan vara hjälpsamt att planera ett datum för när du ska sluta. Inför att du slutar kan du fundera vid varje snus du tar varför du är sugen på att snusa just då. Sätt betyg på hur viktigt det är att just ta den snusen. Det kan hjälpa dig att se om du snusar extra mycket vissa dagar och vilka orsaker eller vanor som associeras med snusning för dig.
Förvara inte snusdosor synligt. Skapa snusfria zoner innan du slutar för att hjälpa dig trappa ner genom att till exempel inte snusa i hemmet, i skolan eller på jobbet.
Nikotinläkemedel som till exempel plåster lindrar abstinensbesvär och sug efter nikotin och hjälper dig stå emot begäret att snusa. Genom att trappa ner med lägre doser vänjer du av dig successivt från nikotinberoendet. Det finns flera olika sorters nikotinläkemedel förutom plåster, som tuggummi och sugtabletter. Det finns också nikotinspray som appliceras mellan kinden och tänderna eller nikotinpåsar som du placerar under läppen. Se hela utbudet av nikotinläkemedel.