Tillbaka till Beroende

Sluta snusa – tips på hur du blir fri från ditt beroende

Har du bestämt dig för att sluta snusa? Abstinensen kan ge besvär den första tiden, men håll ut! Det finns mängder av fördelar med att sluta. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du lyckas bli fri från ditt beroende.

Fördelar med att sluta snusa

Förutom att slippa beroendet, spara pengar och bli fri från att oroa sig om snusdosan finns till hands så finns det många hälsofördelar med att sluta. Snusare löper en ökad risk för diabetes typ 2, vissa former av cancer och dödlig hjärtinfarkt. Snus missfärgar tänderna och både tänder, mun och tandkött tar skada. Slipp alla de förhöjda hälsoriskerna genom att sluta med snuset.

Biverkningar när du slutar

Hur mycket abstinensbesvär man får av att sluta är olika från person till person. Vanligtvis får du dem inom något dygn efter uppehållet och de brukar vara som värst den första veckan. Därefter avtar de successivt. Om du håller ut i en månad brukar besvären vara borta. Några besvär du kan känna är till exempel:

  • Irritation
  • Rastlöshet
  • Svårt att koncentrera dig
  • Sämre sömn och sömnbesvär
  • Yrsel
  • Viktuppgång
  • Blåsor i munnen
  • Förstoppning
  • Huvudvärk

Prata gärna med oss om du vill ha råd för hur du kan lindra besvären.

1000x1000-man-i-hatt

Sluta snusa-tips

Minska mängden

För att vänja av kroppen från nikotinberoendet kan du minska mängden snus du använder innan du slutar helt. Minska på mängden snus och tiden med snus i munnen. Du kanske kan använda portionssnus istället för lössnus, gå från lightsnus till minisnus eller prova nikotinfritt snus. Nikotinläkemedel kan vara en bra hjälp för att trappa ner beroendet.

Stärk din motivation

Tänk igenom och gör det tydligt för dig själv varför du vill sluta. Kom ihåg fördelarna och samla en lista över anledningar som är viktiga för just dig.

Planera och dokumentera

Det kan vara hjälpsamt att planera ett datum för när du ska sluta. Inför att du slutar kan du fundera vid varje snus du tar varför du är sugen på att snusa just då. Sätt betyg på hur viktigt det är att just ta den snusen. Det kan hjälpa dig att se om du snusar extra mycket vissa dagar och vilka orsaker eller vanor som associeras med snusning för dig.

Anpassa omgivningen för att hjälpa dig

Förvara inte snusdosor synligt. Skapa snusfria zoner innan du slutar för att hjälpa dig trappa ner genom att till exempel inte snusa i hemmet, i skolan eller på jobbet.

Senast granskad 2021-08-09