Röda hund – information och lindring
Röda hund är en ovanlig barnsjukdom i Sverige, men den är fortfarande vanlig i andra delar av världen. Sjukdomen är i många fall lindrig för barn men kan i värsta fall leda till missfall för gravida och ökar risken för fosterskador. Här berättar vi mer om vad röda hund är och varför det är viktigt att skydda familjen mot röda hund genom vaccination.
Vad är röda hund?
Röda hund är en smittsam virussjukdom som brukar drabba barn mellan fyra och tolv år. Sjukdomen sprids genom hostningar och nysningar från någon som är sjuk. Om du har blivit smittad, tar det cirka 2-3 veckor innan röda hund ger symtom.
Är det vanligt att få röda hund?
I dag är det en ovanlig sjukdom eftersom röda hund-vaccin ges till barn redan vid 18 månaders ålder. Men i vissa delar av Europa och i länder utan vaccinationsprogram är sjukdomen fortfarande vanligt förekommande. Därför är det viktigt att hela familjen vaccineras om ni ska på en utlandssemester. Extra viktigt är det förstås om någon i er närhet är gravid och ovaccinerad.
Symtom på röda hund
Röda hund ger symtom som lätt kan förväxlas med andra virussjukdomar. Röda hund hos barn visar sig ofta som en lätt förkylning, men har även andra symtom att vara uppmärksam på.
Vanliga symtom på röda hund:
- snuva
- feber (måttlig feber runt 38 grader)
- ledvärk
- svullna lymfkörtlar i framför allt nacke, men även i ljumskar och armhålor.
Andra mindre vanliga tecken är irriterade ögon och huvudvärk. Efter ett par dagar ger röda hund utslag som liknar brunaktiga eller blåröda prickar. Prickarna börjar i ansiktet och sprider sig sedan över kroppen till armar och ben. Utslagen kan se olika ut beroende på hudtyp och ses enklast på ljus hud.