Hur smittar bältros och hur lindrar man besvären?

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Sjukdomen uppstår inte hos alla. Det är vanligt att man får blåsor och utslag på ena sidan av kroppen – som ett bälte. Utslagen och blåsorna kan göra ont och klia men de läker av sig själv. Det är vanligast att få bältros när man är över 50 år. Barn kan också få bältros, men det är väldigt ovanligt.

Symtom på bältros

Som med alla sjukdomar varierar symtomen från person till person. Vissa får lindrigare symtom och andra får mer besvär. En del kan få så allvarliga symtom att de behöver sjukhus vård, men det är ovanligt. Det kan vara svårt att avgöra om man har sjukdomen, så oftast kan ett besök till läkaren vara nödvändigt att börja med. Symtom på bältros är:

  • Utslag och blåsor som gör ont och kliar
  • Huden blir känslig för beröring
  • Feber
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Huvudvärk

    Blåsorna brukar sitta på ett område, likt ett bälte. Oftast får man blåsorna på kroppen men de kan även i vissa fall sätta sig vid ögat. Ögat blir då torrt och rött och man kan se suddigt eller dubbelt och i vissa fall få mycket ont.

Hur smittar bältros?

Varken bältros eller vattkoppor kan orsaka bältros hos en annan person. Man ska dock vara försiktig med att träffa människor som inte haft vattkoppor – då hen kan bli smittad eftersom de två sjukdomarna orsakas av samma virus.

Lindring av bältros

Bältros försvinner oftast av sig själv. Blåsorna brukar oftast försvinna inom 1-2 veckor. Det är däremot större risk att besvären sitter kvar längre desto äldre du är. Det är inte farligt att ha bältros men för att lindra besvären finns det saker man kan göra på egen hand.

1. Receptfria läkemedel

Om du har ont kan du använda receptfria läkemedel som innehåller paracetamol mot smärtan.

2. Håll huden ren

På samma sätt som med vattkoppor är det viktigt att kontinuerligt tvätta utslagen med tvål och vatten. Det är för att det inte ska komma in bakterier i blåsorna.

3. Lindra klådan

Du kan lindra klådan med något av följande:
- kylbalsam
- alsollösning eller alsolsprit
- svalt vatten

När ska jag söka vård?

Om du har lindriga besvär behöver du inte söka vård, eftersom att bältros oftast läker av sig själv. Men det finns undantag. Om du är över 50 år och har något av följande behöver du kontakta en vårdcentral:
- Nedsatt immunförsvar.
- Mycket ont.
- Känner dig mycket sjuk.
- Har utslag eller ont i ansiktet.

Behandling

Kontakta din läkare ifall du behöver söka vård. Om receptfria läkemedel inte hjälper och du har ont, kan du få utskrivet läkemedel på recept. Det finns både smärtstillande eller antiinflammatoriska läkemedel som kan lindra besvären. Personer över 50 år får ofta läkemedel som hämmar viruset för att minska risken att du har ont länge.

Vaccin mot bältros

Det finns vaccin att ta mot bältros. Det minskar risken för att få sjukdomen och gör även att du har ont under en kortare period om du skulle få bältros. Vaccineringen ingår inte i högkostnadsskyddet vilket innebär att du får stå för kostnaden själv. Läs mer om vaccinering mot bältros på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Senast granskad 2020-07-07