Tillbaka till Om recept och läkemedel

Hormonläkemedel och miljön

Hormoner från läkemedelsrester påverkar miljön och djurlivet negativt när de hamnar i naturen. Det är därför viktigt att slänga överblivna hormonläkemedel på ett ansvarsfullt sätt. Lämna in dem till oss på Kronans Apotek så ser vi till att de hanteras miljösäkert!

Läkemedelsrester i naturen

Om läkemedel kastas i soporna eller spolas ner i toaletten kan de så småningom hamna i naturen. Även de läkemedel som vi använder kommer ut i avloppen, eftersom läkemedel lämnar kroppen via urin och avföring. Det pågår forskning och teknisk utveckling hos vattenreningsverken, men än så länge är Sveriges reningsverk inte byggda för att rena vattnet från alla läkemedelsrester. Många substanser passerar därför reningsverken och kommer sedan vidare ut i miljön. Eftersom läkemedel ofta är tillverkade för att stå emot biologisk nedbrytning så blir de kvar i naturen under en lång tid.

Läkemedel med hormoner

Det finns många olika läkemedel som innehåller hormoner. Det används till exempel för preventivmedel och för lindring av klimakteriebesvär. Den vanligaste formen av hormonläkemedel är tabletter men det finns också plåster, vaginalringar, krämer, stavar, spiraler och vagitorier.