Tillbaka till Nicotinell

Sponsrat innehåll

Vad händer i hjärnan när du röker?

När du röker en cigarrett kommer nikotinet in i blodomloppet och transporteras snabbt vidare till hjärnan. Det är bristen på nikotin som ger abstinens och kan leda till irritation när man slutar att röka.

Därför påverkas ditt humör

Nikotinet stimulerar din hjärna till att bilda receptorer som frisätter ämnen och ger dig en känsla av välbehag. När din kropp har vant sig vid denna välbehagskänsla är det svårt att få den att förstå att den måste hitta glädje i andra saker och det är här som abstinensen börjar när man slutar att röka. Många års rökning leder till ett ökat antal nikotinreceptorer. Storrökare kan ha miljoner. Det innebär också att du kan uppleva betydligt mer obehag och därmed mer irritation vid uppehåll ju längre du har varit tobaksberoende. Hjärnan hos en rökare blir beroende av nikotin eftersom rökningen utlöser dopamin som ger en känsla av välbehag och njutning.

Nicotinell Alkohol gör det svårare att sluta

Hjärnan blir beroende av dopaminet

En genomsnittsrökare tillför hjärnan nikotin cirka 200 gånger om dagen, vilket gör att hjärnan alltid har rikliga mängder av nikotin som ser till att hålla rökaren glad och stabil. Det är stabiliteten i vardagen som utmanas och det får många att trilla dit igen efter att ha försökt att sluta röka. Men det vill vi inte ska hända dig, så håll fast vid ditt beslut att sluta även om du får abstinens.

Bristen på nikotin skapar obalans i kroppen

Nikotin från rökning blir dock inte kvar i kroppen länge: 72 timmar efter att du har slutat röka finns det inte längre nikotin i blodet. Och plötsligt får hjärnreceptorerna inte det nikotin de hungrar efter. Den naturliga följden av bristen på nikotin blir att kroppen råkar i obalans och det sätter sin prägel på hur abstinensen känns när man slutar att röka. När man slutar att röka så är det frånvaron av nikotin som stör hjärnans kemi och orsakar det våldsamma sug och de starka humörmässiga reaktioner, bland annat irritation, som man ofta upplever under de första veckorna när man har slutat röka. Under denna period kommer du verkligen känna av abstinensen, men den goda nyheten är det går över. Håll fast vid beslutet.

Håll ut, efter tre månader är hjärnan fri från beroendet

De positiva nyheterna är nämligen att dessa nikotinreceptorer försvinner med tiden. En stor del av processen med att bli rökfri handlar om att bli av med dessa receptorer och vänja sig vid ett liv utan nikotin, även om man kommer att uppleva en del irritation i samband med att kroppen anpassar sig. Denna process av abstinens och irritation pågår som regel under de två till tre första veckorna efter att du har slutat röka. Och efter tre månader har hjärnkemin återgått till det normala. Därför finns det goda skäl att härda ut oavsett hur mycket irritation du kan känna.