Tillbaka till Nicotinell

Sponsrat innehåll

Bästa tipsen för att sluta röka

Att sluta röka är ett beslut som har sina egna speciella utmaningar. Dels för att rökningen innebär ett fysiskt beroende, dels för att beroendet också är psykiskt och triggas av vanor och situationer. Tobak innehåller tusentals kemikalier inklusive nikotin. Nikotin är ett centralstimulerande medel som kan ge tillfällig lindring av stress, oro och nedstämdhet. Samtidigt är nikotin starkt beroendeframkallande. Efter cigaretten sjunker nikotinets verkningar snabbt, vilket leder till ökad stress och ett sug efter mer. Därför är det klokt att ta hjälp av plåster, tuggummi eller sugtabletter med nikotin för att dämpa suget.

Skaffa dig en plan

Sedan har vi det psykiska beroendet, som att det är svårt att tänka sig en kopp kaffe utan en cigarett, att du automatiskt tänder en cigarett när du sätter dig i bilen eller att du vill ha en cigarett när du kliver utanför dörren på jobbet. Det är vanor som inte har med det egentliga röksuget att göra och du behöver se över i vilka situationer du röker utan att du egentligen behöver. För att du ska undvika att falla för frestelsen, är det viktigt att du har en plan och har rätt hjälpmedel för att du ska bli rökfri.

Städa bort rökningen

Börja med att rensa ditt hem från allt som har med rökning att göra. Städa bort tändare, askfat och allt annat som påminner dig om rökningen. Har du en särskild plats i hemmet där du brukar röka, möblera om så platsen blir mindre inbjudande. Gör en lista över platser och tillfällen som lockar dig till att röka. Fundera över hur du kan undvika dem. Om du har för vana att röka i bilen, så städa den ordentligt och använd luftrenare för att få bort rökdoften.

Nicotinell - Bästa tipsen för att sluta röka

Berätta för omgivningen

Berätta för så många som möjligt om ditt nyårslöfte och be dem stötta dig. Det kanske finns fler i din omgivning som vill sluta röka. Att hjälpa varandra är ett mycket bra hjälpmedel för att bli rökfri.

Ge dig själv belöningar

Tänk ut belöningar till dig själv då du klarat en dag, en vecka och en månad utan tobak. Det kan vara precis vad som helst, till exempel en bit av din favoritchoklad eller en god middag.

Ta hjälp av nikotinplåster, tuggummin eller sugtabletter

Att bara förlita sig på viljestyrkan kan vara svårt när du ska sluta röka. Skaffa plåster, sugtabletter eller tuggummi med nikotin för att mota det fysiska röksuget. Om du använder hjälpmedlen på rätt sätt, så blir det betydligt enklare att bryta med rökningen.