Tillbaka till La Roche-Posay

Vad är hudens mikrobiom?

Kroppens mikrobiom är det osynliga ekosystemet av mikroorganismer och bakterier som lever på din hud. Dessa bakterier interagerar och kommunicerar med varandra, samt spelar en viktig roll för hälsan och för att bevara en hälsosam hud.

Huden är kroppens försvar

Huden är kroppens första försvarslinje och är en viktig del av immunförsvaret. Bakterierna förhindrar bland annat tillväxten av potentiellt skadliga inträngande mikrober och de bidrar till att lära immunförsvaret känna igen externa aggressorer.

Mikrobiom - en spegel av hudens tillstånd

Tillsammans utgör bakterierna ett ekosystem med en sammansättning som är unik, precis som fingeravtrycket. Hudens mikrobiom är en spegel av hudens tillstånd och påverkas av kost, livsstil, stress, ålder, personlig hygien – ja, till och med ditt husdjur och de du bor med påverkar.

Två produkter från La Roche-Posay Lipikar. Foto.

Hudens mikrobiom har visat sig ha ett nära samband med hudsjukdomar och är också ett centralt element när det gäller hudens immunförsvar och dess barriärfunktion. Det påverkar även hudens tendens till atopi. Det är viktigt att förstå balansen för att kunna skapa den harmoni som krävs för en välmående hud, då en obalans påverkar hudens tillstånd.