Hur påverkar solen ung hud?

Sol i lagom mängd är bra för hälsan, men överexponering för solens strålar kan orsaka skador på både kort och lång sikt. Ung hud är särskilt känslig mot solljus. Det beror på att den fortfarande är under utveckling. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när det kommer till barn och sol.

Barns hud är tunnare än vuxen hud

Trots att den har lika många lager är barns hud bara en femtedel så tjock som vuxen hud. Hudens yttersta lager är tunnare och cellerna är inte lika hårt packade. Därför är hudbarriären inte lika effektiv och solens strålar absorberas snabbare och längre ner i djupare lager.

Hudpigmentet är inte lika utvecklat hos spädbarn och barn

Melanin är det ämne som ger huden sin naturliga färg. När vi går ut i solen producerar våra celler extra melanin för att förhindra att vi bränner oss, det som vi kallar ”solbränna”. Barn har melaninproducerande celler som inte är fullt utvecklade. Därför är deras hud mindre skyddad mot solen. Barn med ljus hud, rött hår eller fräknar har lättare att bränna sig eftersom deras hud producerar mindre melanin.

Olika typer av solskydd på gul bakgrund. Foto.

Hur kan jag skydda mitt barns hud mot solen?

  • Se till att spädbarn och barn inte vistas i direkt solljus.
  • Alla barn ska hållas borta från solen under de mest intensiva timmarna mellan kl. 11.00 och 15.00. Inte ens solskydd med höga SPF filtrerar bort 100% av solens strålar.
  • Täck barnets hud med skyddande kläder eller skapa skugga.
  • Använd en solskyddsprodukt med mycket hög SPF för att skydda deras känsliga hud. Titta efter produkter som erbjuder UVA- och UVB-skydd samt skydd mot HEVIS-ljus.
  • Smörj noga in solskyddet och smörj regelbundet in på nytt för att vara säker på att du upprätthåller skyddsnivån.
  • Tänk på att hudskador orsakade av solen kan uppstå även innan solsvedan syns.
  • Kom ihåg att UV-nivåerna kan vara höga även på molniga dagar.

Använd hög solskyddsfaktor på barn

Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (faktor 6 till 10), medium (15 till 25), hög (30 till 50) och mycket hög (50+). Ju högre solskyddsfaktor, desto bättre är huden skyddad. Vi rekommenderar att du alltid smörjer in med hög eller mycket hög solskyddsfaktor på ung och känslig hud. Alla Eucerins Kids Sun-produkter erbjuder högt skydd.

Eucerin Sun Kids Lotion SPF 50+

En extra vattenresistent solkräm med mycket högt skydd som skyddar från solbrändhet samtidigt som den lugnar barns känsliga hud. Lätt konstistent och enkel att smörja in.

Solskador resultat av för mycket solexponering

Mycket av de synliga solskador som vi kan se på huden när vi blir äldre är resultat av för mycket exponering mot solen när vi var yngre. En förnuftig inställning till hur mycket sol ditt barns hud ska utsättas för och användning av solskyddsprodukter som stöttar och stärker hudens eget försvar hjälper dig att hålla barnets hud frisk.

Här kan du se hela Eucerins solsortiment.