Tillbaka till Emma S

AHA, BHA och PHA-syra - Allt om syror i hudvård

Syror jobbar aktivt med att på olika sätt exfoliera, balansera, rengöra och förbättra din huds hälsa. Dessutom ser de till att din hy bättre kan ta upp andra aktiva ingredienser genom att ta bort döda hudceller på ytan som annars kan lägga sig som en torr barriär och stoppa allt från en riktigt bra fuktkräm att tränga ner i huden till mer aktiva ingredienser som Vitamin C eller Retinol att göra sina jobb. Att få in rätt mängd, rätt sort och rätt halt av syror i hudvårdsrutinen gör verkligen skillnad.

Vad är AHA, BHA och PHA-syra?

De vanligaste syrorna som används är AHA, BHA och PHA-syra. De olika syrorna har olika egenskaper och jobbar med huden på olika sätt.

AHA-syra är en vattenlöslig exfolierande syra med mindre molekyler som används för att exfoliera bort gamla hudceller och snabba på cellförnyelsen. De hjälper även din hud att bevara fukt. Eftersom den löser upp torra och döda hudceller så kommer huden att få en helt ny frisk och fräsch lyster och torrhetslinjer kommer att minska.

Emma S. Syror

BHA-syra, eller salicylsyra som det också heter, är i sin tur en fettlöslig syra som exfolierar huden samtidigt som den löser upp talg i porerna och har en lugnande effekt. Det är en syra som passar bra till en fetare hy, men kan också hjälpa en mer yttorr hy att få bukt med tuffa och hårda pormaskar.

PHA-syra är också en vattenlöslig exfolierande syra som är lite snällare än de andra och som även binder fukt till huden. PHA-syra har större molekyler än AHA och BHA-syrorna vilket gör att den inte jobbar lika djupt i huden och passar därför bra även för en känsligare hy.