Hemtester covid-19 – Snabbtest, antigentest & självtest

Du kan nu enkelt testa dig med provtagningskit hemma för att se om du har eller har haft covid-19. Det finns olika typer av test i form av antigentest, PCR-test och antikroppstest. Här kan du läsa om de olika självtesten och avgöra vilket som passar dig bäst.

Läs mer

Antigentest

För att påvisa om du har en pågående infektion av covid-19 kan du ta ett antigentest. Syftet med antigentest är att förhindra personer som har covid-19 men som inte upplever sig ha symtom, att sprida smittan vidare. Antigentestet ger ett resultat redan efter 10-30 minuter och passar dig som behöver ett snabbt testsvar. Testet känner av proteiner som finns på virusets yta.

PCR-test

Ett annat slags test är PCR-test. Det tar du när du har symtom. Ett PCR test tar du genom att "topsa" svalget och näsgången med en lång provtagningspinne. Du kan också behöva lämna ett saliv- eller slemprov. Ibland kan du få ta PCR-testet själv. Då skickar du iväg ditt prov på analys innan du får ett provsvar. Provsvaret kommer vanligtvis inom ett par dagar. Ett annat alternativ är att ta PCR test på en provtagningsbuss. Provtagningsbussar finns på flera platser runt om i landet. Vilka alternativ som erbjuds i din region hittar du på 1177.se. Ett PCR-test har en hög känslighet både tidigt och sent i infektionsförloppet med covid-19.

Vad är skillnaden mellan antigentest och PCR-test?

Antigentest tar du när du är symtomfri och PCR test när du har symtom och känner dig sjuk. Antigentest är användbart när det finns behov av ökad testkapacitet och snabba testsvar. Syftet med antigentest är att förhindra personer som har covid-19 men som inte upplever sig ha symtom, att sprida smittan vidare. Men antigentester kräver en större mängd virus och är därför inte lika känsliga som än PCR-tester. Så det kan vara så att du har covid-19, även om antigentestet visar negativt resultat. PCR test är mer tillförlitliga.

Antikroppstest

Ett antikroppstest kan du ta när du är frisk och symtomfri. Syftet med det testet är att se om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar mot viruset. Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar efter genomgången infektion av covid-19 eller efter vaccination. Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar i dagsläget sannolikt ett helt eller delvis skydd mot ny infektion och skyddet finns kvar i ungefär ett halvår.

Antikroppstest om du är vaccinerad

Du behöver inte ta ett antikroppstest om du är vaccinerad. Vaccinerna mot covid-19 ger ett bra skydd mot svår covid-19. Om du väljer att ta ett antikroppstest när du är vaccinerad är det viktigt att testet mäter den typ av antikroppar som bildas efter vaccination. För det är skillnad på de antikroppar som utvecklas efter covid-19 och de som bildas efter en vaccination mot covid-19. Vissa antikroppstest visar bara om du har antikroppar efter sjukdomen, inte efter vaccinationen. Mer information hittar du på folkhälsomyndigheten.se

Filtrera produkter

Visar 8 produkter

Filter