Hemtester för Covid-19

Du kan nu enkelt testa dig med provtagningskit hemma för att se om du har eller har haft covid-19. Det finns olika typer av test i form av antigentest, PCR-test och antikroppstest. Här kan du läsa om de olika självtesten och avgöra vilket som passar dig bäst.

Antigentest

För att påvisa om du har en pågående infektion av covid-19 kan du ta ett antigentest. Antigentestet ger ett resultat redan efter 10-30 minuter och passar dig som behöver ett snabbt testsvar. Testet känner av proteiner som finns på virusets yta. Det du ska tänka på är Folkhälsomyndighetens rekommendationer för testet som är att det ska tas senast femte dagen med symtom, helst så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet.

PCR-test

Ett annat slags test är PCR-test. Provtagningen görs med en pinne som är gjort för att fånga upp virus i näsan eller svalget. Detta test gör du också på egen hand hemma, men du skickar iväg ditt prov på analys innan du får ett provsvar. Provsvaren kommer vanligtvis inom ett par dagar. Ett PCR-test har en hög känslighet både tidigt och sent i infektionsförloppet med covid-19.

Antikroppstest

Ett antikroppstest kan du ta när du är frisk och symtomfri. Syftet med det testet är att se om du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar mot viruset. Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar efter genomgången infektion av covid-19 eller vaccination. Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar i dagsläget sannolikt ett helt eller delvis skydd mot ny infektion och skyddet finns kvar i ungefär ett halvår. Du behöver fortfarande följa de riktlinjer som finns för att minska smittspridning.

Filtrera efter:

Filtrera

Sortering

Visar 7 produkter