Tester för covid-19 – Snabbtest, antigentest & självtest

Ett enkelt sätt att testa dig är med hemtest och provtagningskit för att se om du har eller har haft covid. Det finns olika typer av test i form av antigentest, PCR-test och antikroppstest. Här kan du läsa om de olika självtesten och avgöra vilket som passar dig bäst.

Läs mer

Antigentest

För att påvisa om du har en pågående infektion av covid kan du ta ett antigentest. Syftet med antigentest är att förhindra personer som har covid-19 men som inte upplever sig ha symtom, att sprida smittan vidare. Antigentestet ger ett resultat redan efter 10-30 minuter och passar dig som behöver ett snabbt testsvar. Testet känner av proteiner som finns på virusets yta.

PCR-test

Ett annat slags test är PCR-test. Det tar du när du har symtom. Ett PCR test tar du genom att "topsa" svalget och näsgången med en lång provtagningspinne. Du kan också behöva lämna ett saliv- eller slemprov. Ibland kan du få ta PCR-testet själv. Då skickar du iväg ditt prov på analys innan du får ett provsvar. Provsvaret kommer vanligtvis inom ett par dagar.

Vad är skillnaden mellan antigentest och PCR-test?

Antigentest tar du när du är symtomfri och PCR-test när du har symtom och känner dig sjuk. Antigentest är användbart när det finns behov av ökad testkapacitet och snabba testsvar. Syftet med antigentest är att förhindra personer som har covid-19 men som inte upplever sig ha symtom, att sprida smittan vidare. Men antigentester kräver en större mängd virus och är därför inte lika känsliga som än PCR-tester. Så det kan vara så att du har covid-19, även om antigentestet visar negativt resultat. PCR test är mer tillförlitliga.

Här kan du läsa mer om olika tester för covid.

Filtrera produkter

Visar 10 produkter

Addeira Beright Covid and Influensa A + B

Antigen självtest 1 st

Pris online119 kr

Visar 10 av 10