Användningsinstruktioner:
1. Sätt på manschetten noggrant på din bara arm. 2. Sitt upp ordentligt och var helt stilla. 3. Tryck på start 4. Fortsätt tills mätprocessen är klar 5. Tryck på stoppknappen för att stänga av Läs manualen noggrant innan mätning.
Bra att känna till angående blodtryck och dess variation
OMRONs Blodtrycksmätare har en s.k. klinisk validering, vilket innebär att mätaren maximalt får ha en avvikelse på +-3,0 mmHg. Denna maximala avvikelse får man fram genom att kalibrera sin mätare hos Omron. Ring eller gå in till Omron för att boka en tid.
När det gäller din blodtrycksmätare så bör man känna till att människans blodtryck hoppar normalt 5–30 mmHg per sekund. Man kan lättare se hur det rör sig om man tex. tar 3 tryck med 3 min mellanrum så brukar första trycket vara högst och de följande bli succesivt lägre. Det är alltså helt normalt att få ganska stora varierande värden bara från en mätning till en annan. Blodtrycket som mäts av läkaren eller av distriktssköterska är oftast högre än när det mäts av patienten själv i hemmet. Detta fenomen, ibland kallat "vitrockshypertoni", har varit ett av skälen till att man allt oftare får mäta blodtrycket under en längre period hemma för att få så korrekt värde som möjligt, istället för att endast mäta ett eller ett par blodtryck hos läkaren eller sköterskan. När blodtrycket är som högst är det ungefär dubbelt så högt som när det är som lägst, och detta gäller både det systoliska (övertrycket) och det diastoliska (undertrycket). Om man till exempel på dagen har ett tryck på högst 180/100, så kan man på natten ha ett blodtryck på 90/50. Den här stora variationen gäller både hos de som har normalt blodtryck och de som har högt blodtryck. För att minska variationerna så ska blodtrycket tas i vila, men kan ändå variera kraftigt. Därför är det bra att ha flera värden och räkna fram ett medelvärde av dessa (ta 3st tryck under en 10-minuters period och räkna sedan ut medelvärdet på dessa mätningar för att få fram det mest exakta och tillförlitliga trycket.). En variation på 30 mmHg mellan mätningar av det systoliska trycket är alltså inte ovanligt.