Eksem och irriterad hud hos barn

Som nybliven förälder är det mycket nytt man ska lära sig och hålla reda på. Att bebisars hud är känslig vet de flesta om, men hur huden bör tas om hand kan vara svårare att veta. Huden hos en nyfödd bebis är ofta mjuk och len, men redan under första året kan du hjälpa ditt barns hud att utvecklas bättre och förebygga torrhet och irritation. Bli inte orolig om ditt barn får åkommor som eksem, skorv eller torr hud – vi har ett brett utbud av produkter för olika typer av babyvård. Här hittar du bland annat vårt sortiment från varumärken som ACO, Weleda och Bepanthen. Använd filtreringen för att underlätta din sökning.

Läs mer

Hur förebygger jag irriterad hud?

Att bebisar någon gång får irriterad hud eller eksem är näst intill oundvikligt. Huden blir lätt fuktig och röd i exempelvis ljumskarna, under armarna och i halsvecken. Tänk på att försöka lufta din bebis hud så mycket som du kan och att inte bada bebisen för ofta. När det är dags för ett bad kan det hjälpa att ha några droppar babyolja i vattnet.

Vad du ska tänka på kring böjveckseksem

Böjveckseksem heter även atopisk dermatit och är ett vanligt slags eksem hos både små och lite större barn. Det visar sig i röda torra utslag över hela kroppen. Ofta börjar det på kinderna och sprider sig vanligtvis till blöjområdet, bröstet och magen. Utslagen kliar och kan vara jobbigt för bebisen, men det finns sätt att lindra besvären.

  • Tvätta inte huden för ofta
  • Använd mild babyolja istället för tvål
  • Smörj regelbundet med mjukgörande kräm
  • Använd endast parfymfria produkter
  • Om besvären inte går över efter två veckor, kontakta BVC eller din vårdcentral

Hur lindrar jag mitt barns nare?

På vintern är det vanligt att barn får torr hud och nare, även kallat slickeksem runt munnen. Det innebär att huden runt munnen blir röd och det är även vanligt att barnet får sprickor i läpparna. Försök hålla barnets ansikte så torrt och rent från saliv som möjligt. En mjukgörande och skyddande kräm för läpparna kan lindra besvären. Tänk också på att undvika sånt som kan irritera huden ännu mer så som citrusfrukter och mat som kan svida.

Här kan du läsa mer om hudvård för barn.

Filtrera produkter

Visar 24 produkter

Visar 24 av 24