Vad är PMS?

PMS är en förkortning på premenstruellt syndrom och innebär att du får humörförändringar och andra besvär en tid före din mens. Besvären är olika för olika kvinnor och kan även variera från månad till månad. En del kvinnor har väldigt svår PMS och då kallas det för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Vanliga symtom vid PMS

De fysiska och psykiska PMS-besvären kommer under bestämda tider av menscykeln och brukar vara som värst tre till fyra dagar före mensblödningen. Besvären försvinner vanligtvis i samband med att mensen börjar, men det händer att de kan fortsätta ännu ett par dagar. Vissa upplever även besvär när de har ägglossning. PMS ger ofta ett eller flera av följande symtom:

  • lättirritation
  • ångest och oro
  • humörsvängningar
  • trötthet
  • svårt att sova
  • ömma bröst
  • ont i magen
  • huvudvärk
  • mer hunger än vanligt
pms-767x767

Vad är skillnaden på PMS och PMDS?

Om du har minst fem av symtomen varav ett påverkar ditt humör kan du ha diagnosen PMDS. De psykiska symtomen du får i samband med PMDS kan påminna om depression och ångest. Men till skillnad från exempelvis depression, avtar besvären när mensen kommer.

Lindra din PMS

Hur man bäst lindrar sin PMS beror på vad man mår bra av att göra. Lindriga PMS-besvär kan bli bättre av att man motionerar. Om man är ovan vid motion kan man till exempel börja promenera regelbundet. Det är även bra att försöka undvika stress och få tillräckligt med sömn. Med tanke på att PMS-besvär kommer regelbundet för de flesta kan det vara bra att berätta för närstående att man har en period med skiftande humör. Det skapar större förståelse hos personer i ens omgivning. För att vara bättre förberedd kan man till exempel skriva in de aktuella dagarna i en kalender eller app så att man vet om vart i sin menscykel man är.

När ska du söka hjälp?

Om du känner att din PMS eller PMDS påverkar din vardag på ett negativt sätt, kan du kontakta din vårdcentral. Om du har kraftiga menstruationssmärtor kan det vara tecken på endometrios. Här kan du läsa mer om endometrios.

Hur behandlar man PMS?

För vissa är den bästa behandlingen avslappning och träning. För andra kan det vara samtalsterapi. Den vanligaste behandlingen är med det antidepressiva läkemedlet escitalopram som du tar under de dagarna du har besvären. Många äter även p-piller för att lindra sin PMS, men det kan också ha motsatt effekt. Man får testa sig fram och hitta det som passar en själv. Fråga gärna våran farmaceut om du har frågor.

Bra att ha hemma när mensen är på väg

Senast granskad 2021-06-04