Endometrios innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern. När dess celler börjar växa skapar de inflammationer inne i buken vilket leder till stora smärtor under menstruationen. För de flesta kommer de första symtomen redan i tonåren, ibland till och med vid första mensperioden. Symtomen varierar sedan ofta i styrka under olika perioder.
Symtomen för endometrios är olika för olika personer men dessa är några av de vanligaste:
Du har långa och rikliga mensperioder
Om du känner av väldigt stora smärtor när du har mens är det viktigt att du tar kontakt med en gynekolog för att undersöka vad som ligger bakom smärtorna. Du kan även kontakta Doktor.se för att få ett första utlåtande från en läkare.
De flesta som har endometrios behöver någon form av behandling mot smärtan. Denna brukar oftast bestå av smärtlindrande läkemedel och hormonbehandling. Det kan också hända att kvinnor med endometrios behöver opereras.
Om det räcker med receptfria läkemedel eller om du behöver receptbelagda preparat beror på hur kraftiga dina smärtor är. I första hand rekommenderas läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon. Om du inte får effekt av det kan du prova läkemedel som innehåller ibuprofen eller diklofenak som aktiv substans. Ibuprofen hittar du i bland annat Ipren och diklofenak finns i Voltaren.
När det gäller receptbelagda läkemedel är Tradolan och Citodon de vanligaste att få utskrivna. Dessa är morfinliknande läkemedel och förskrivs endast om du har väldigt stora smärtor.
En del upplever att kosten har påverkar deras symtom. Tyvärr finns det inga riktlinjer för hur du bör äta om du har endometrios, men en orolig tarm påverkar hela magen och kan göra att smärtorna från endometriosen gör mer ont. Det kan därför vara en bra idé att under en tid skriva kostdagbok för att på så vis kunna identifiera vilka livsmedel som eventuellt förvärrar dina symtom. Du kan även ta hjälp av en näringsfysiolog eller dietist för att få personlig rådgivning.