Kraftig mensvärk kan vara endometrios

Endometrios är ett vanligt och smärtsamt problem som sällan uppmärksammas. Ungefär var tionde kvinna som har mens beräknas ha sjukdomen. Här kan du läsa vad endometrios innebär och vad du kan göra åt det.

Vad är Endometrios?

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern. När dess celler börjar växa skapar de inflammationer inne i buken vilket leder till stora smärtor under menstruationen. För de flesta kommer de första symtomen redan i tonåren, ibland till och med vid första mensperioden. Symtomen varierar sedan ofta i styrka under olika perioder.

Symtom på endometrios

Symtomen för endometrios är olika för olika personer men dessa är några av de vanligaste:

  • Kraftiga smärtor när du har mens
  • Smärtor långt in i slidan vid samlag
  • Du känner dig ofta kissnödig
  • Du får magproblem, till exempel förstoppning och diarré
  • Du har långa och rikliga mensperioder

Om du känner av väldigt stora smärtor när du har mens är det viktigt att du tar kontakt med en gynekolog för att undersöka vad som ligger bakom smärtorna. Du kan även kontakta Doktor.se för att få ett första utlåtande från en läkare.

Behandling vid endometrios

De flesta som har endometrios behöver någon form av behandling mot smärtan. Denna brukar oftast bestå av smärtlindrande läkemedel och hormonbehandling. Det kan också hända att kvinnor med endometrios behöver opereras.

Läkemedel vid endometrios

Om det räcker med receptfria läkemedel eller om du behöver receptbelagda preparat beror på hur kraftiga dina smärtor är. I första hand rekommenderas läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon. Om du inte får effekt av det kan du prova läkemedel som innehåller ibuprofen som aktiv substans, som till exempel Ipren.

När det gäller receptbelagda läkemedel är Tradolan och Citodon de vanligaste att få utskrivna. Dessa är morfinliknande läkemedel och förskrivs bara om du har väldigt kraftiga smärtor.

Kost vid endometrios

En del upplever att kosten har påverkar deras symtom. Tyvärr finns det inga riktlinjer för hur du bör äta om du har endometrios, men en orolig tarm påverkar hela magen och kan göra att smärtorna från endometriosen gör mer ont. Det kan därför vara en bra idé att under en tid skriva kostdagbok för att på så vis kunna identifiera vilka livsmedel som eventuellt förvärrar dina symtom. Du kan även ta hjälp av en näringsfysiolog eller dietist för att få personlig rådgivning.

Senast uppdaterad 2019-09-27