4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning
zoledronsyra
Du behöver ett recept för att kunna köpa denna vara. Om du har ett recept kan du handla genom att logga in med ditt bank-ID.
Läs alltid bipacksedeln innan användning.
Lägsta pris de senaste 30 dagarna: 798,23 kr
EAN: 07046265033295
4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning
zoledronsyra
Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.
Den aktiva substansen i Zoledronsyra Stada är zoledronsyra som tillhör en grupp ämnen som kallas bisfosfonater. Zoledronsyra verkar genom att den binds till benvävnad och sänker hastigheten för omsättningen av ben. Den används till:
Att förebygga benkomplikationer, t.ex. frakturer, hos vuxna patienter med benmetastaser (spridd cancer från primärt cancerställe till benvävnad).
Till att minska mängden kalcium i blodet hos vuxna patienter när denna är för hög på grund av en tumör. Tumörer kan accelerera den normala benomsättningshastigheten på ett sådant sätt att frisättningen av kalcium från benvävnaden ökar. Detta tillstånd kallas tumörinducerad hyperkalcemi (TIH).
Zoledronsyra som finns i Zoledronsyra Stada kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apoteks- eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Följ noga de instruktioner du har fått av din läkare.
Din läkare kommer att ta blodprov innan du börjar behandlingen av Zoledronsyra Stada och kommer att regelbundet följa upp hur du svarar på behandlingen.
Du skall inte få Zoledronsyra Stada:
om du ammar
om du är allergisk mot zoledronsyra, andra bisfosfonater (den grupp substanser som zoledronsyra tillhör) eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6).
Tala med läkare innan du får Zoledronsyra Stada:
om du har eller har haft någon njursjukdom
om du har eller har haft smärta, svullnad eller domningar i käken, en känsla av ”tung käke” eller att någon tand lossnat. Din läkare kan rekommendera dig att genomgå en tandundersökning innan du börjar behandlingen med Zoledronsyra Stada
om du är under tandbehandling eller skall genomgå tandkirurgi, informera din tandläkare att du behandlas med Zoledronsyra Stada och informera din läkare om din tandbehandling.
Medan du behandlas med Zoledronsyra Stada bör du upprätthålla en god munhygien (inklusive ordinarie tandborstning) och gå på regelbundna tandkontroller.
Kontakta din läkare och tandläkare omedelbart om du upplever några problem med din mun eller tänder såsom lösa tänder, smärta eller svullnad eller sår som inte läker eller vätskar, eftersom dessa kan vara tecken på ett tillstånd som kallas osteonekros i käken.
Patienter som genomgår kemoterapi och/eller strålbehandling, som tar steroider, som genomgår tandkirurgi, som inte får regelbunden tandvård, som har tandköttsproblem, som är rökare eller som tidigare behandlats med en bisfosfonat (används för att behandla eller förhindra bensjukdomar) kan ha en högre risk att utveckla osteonekros i käken.
Minskade kalciumnivåer i blodet (hypokalcemi) som ibland kan leda till muskelkramper, torr hud och brännande känsla har rapporterats hos patienter som behandlats med zoledronsyra. Oregelbunden hjärtrytm (hjärtarytmi), kramper, spasm och ryckningar (tetani) har rapporterats till följd av svår hypokalcemi. I vissa fall kan hypokalcemi vara livshotande. Om något av detta inträffar, tala omedelbart med din läkare. Om du har en befintlig hypokalcemi måste den åtgärdas innan du påbörjar den första dosen med Zoledronsyra Stada. Du kommer att ges tillräckligt tillskott av kalcium och vitamin D.
Patienter som är 65 år och äldre
Zoledronsyra Stada kan ges till personer som är 65 år och äldre. Det finns inget som talar för att några extra försiktighetsåtgärder skulle behövas.
Zoledronsyra Stada är inte rekommenderad för användning hos ungdomar och barn under 18 år.
Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. Det är särskilt viktigt att du informerar din läkare om du också tar:
Aminoglykosider (läkemedel som används för behandling av allvarliga infektioner), calcitonin (en typ av läkemedel som används för att behandla benskörhet hos kvinnor efter klimakteriet och hyperkalcemi), loopdiuretika (en typ av läkemedel som används för att behandla högt blodtryck eller svullnad orsakad av vätskeansamling (ödem)) eller andra läkemedel som sänker kalciumnivåer, eftersom dessa i kombination med bisfosfonater kan ha effekten att kalciumnivån i blodet sänks till en alltför låg nivå.
Talidomid (ett läkemedel som används för att behandla en viss typ av blodcancer involverande benvävnad) eller något annat läkemedel som kan skada njurarna.
Andra läkemedel som innehåller zoledronsyra och används för att behandla osteoporos och andra icke-cancersjukdomar i benvävnad, eller någon annan bisfosfonat, eftersom effekterna vid kombination av dessa läkemedel med Zoledronsyra Stada är okända.
Antiangiogena läkemedel (används för behandling av cancer), eftersom kombination av dessa med Zoledronsyra Stada har förknippats med en ökad risk för benskada (osteonekros) i käken (ONJ).
Du bör inte behandlas med Zoledronsyra Stada om du är gravid. Informera din läkare om du är eller tror att du kan vara gravid.
Du får inte behandlas med Zoledronsyra Stada om du ammar.
Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Det har i mycket sällsynta fall förekommit slöhet och sömnighet i samband med användningen av Zoledronsyra Stada. Du bör därför vara försiktig när du kör bil, använder maskiner eller utför andra aktiviteter som kräver din fulla koncentration.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Zoledronsyra Stada innehåller natriumcitrat
Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per infusion (100 ml), dvs. är näst intill "natriumfritt".
Zoledronsyra Stada skall endast ges av sjukvårdspersonal som har erfarenhet av administrering av bisfosfonater intravenöst, dvs. genom en ven.
Din läkare kommer att rekommendera att du dricker tillräckligt med vatten innan varje behandling för att det hjälper till att förhindra uttorkning.
Följ noga alla andra instruktioner från din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
Hur stor dos Zoledronsyra Stada ges?
Den engångsdos som vanligtvis ges är 4 mg.
Om du har nedsatt njurfunktion, kommer din läkare att ge dig en lägre dos, vilken beror på allvarlighetsgraden av dina njurproblem.
Hur ofta kommer du att behandlas med Zoledronsyra Stada?
Om du behandlas för förebyggande av benvävnadskomplikationer på grund av metastaser i benvävnaden, får du en infusion av Zoledronsyra Stada var tredje till fjärde vecka.
Om du behandlas för att minska mängden kalcium i ditt blod, får du normalt bara en infusion av Zoledronsyra Stada.
Hur ges Zoledronsyra Stada?
Zoledronsyra Stada ges som dropp (infusion) i en ven under åtminstone 15 minuter och skall ges intravenöst som en separat infusion i en särskild infusionsslang.
Patienter, som inte har för mycket kalcium i blodet, kommer också att få recept på tillskott av kalcium och vitamin D, vilka skall tas dagligen.
Om du har fått doser som är högre än de som rekommenderas måste du noggrant undersökas av din läkare. Detta eftersom du kan få onormala mängder av elektrolyter i blodet (t.ex. onormala mängder av kalcium, fosfor och magnesium) och/ eller ändringar i njurfunktionen, inklusive allvarligt nedsatt njurfunktion. Om din nivå av kalcium är för låg, kan du behöva få tillägg av kalcium genom infusion.
Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller sjuksköterska.
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. De vanligaste av dessa är oftast lindriga och försvinner med stor sannolikhet efter en kort tid.
Informera din läkare snarast om du upplever några av följande allvarliga biverkningar:
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
Svår njurfunktionsnedsättning (fastställs normalt av din läkare med hjälp av vissa specifika blodprover).
Låga nivåer av kalcium i blodet.
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):
Smärta i munnen, tänder och/eller käke, svullnad eller sår som inte läkar på insidan av munnen eller käken, varbildning, domningar eller en känsla av tung käke eller tandlossning. Dessa kan vara tecken på benskada i käken (osteonekros). Informera omedelbart din läkare och tandläkare om du upplever sådana symtom medan du behandlas med Zoledronsyra Stada eller efter avslutad behandling.
Oregelbunden hjärtrytm (förmaksflimmer) har observerats hos patienter som får zoledronsyra för osteoporos efter klimakteriet. Det är för tillfället oklart om zoledronsyra orsakar denna oregelbundna hjärtrytm men du bör rapportera det till din läkare om du upplever sådana symtom efter att du har fått zoledronsyra.
Allvarlig allergisk reaktion: andnöd, svullnad främst av ansikte och hals.
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare):
Till följd av låga kalciumnivåer: oregelbunden hjärtrytm (hjärtarytmi; till följd av hypokalcemi).
En njurfunktionssjukdom som kallas Fanconis syndrom (fastställs normalt av din läkare med urinprover).
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare):
Till följd av låga kalciumnivåer: kramper, domningar och ryckningar (till följd av hypokalcemi).
Tala med läkare om du har öronsmärta, flytning från örat och/eller en öroninfektion. Detta kan vara tecken på en benskada i örat.
Osteonekros har i mycket sällsynta fall också observerats i andra ben än käken, särskilt i höft eller lår. Informera omedelbart din l äkare om du upplever symtom som nytillkommen eller förvärrad värk, smärta eller stelhet under behandling med Zoledronsyra Stada eller efter avslutad behandling.
Informera din läkare så snabbt som möjligt om du upplever någon av följande biverkningar:
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare):
Låg nivå av fosfat i blodet.
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
Huvudvärk och ett influensaliknande tillstånd som består av feber, trötthet, svaghet, dåsighet, frysningar och värk i skelett, leder och/eller muskler. I de flesta fall krävs ingen behandling och symptomen försvinner efter en kort tid (några timmar eller dagar).
Reaktioner från mag-tarmkanalen, t.ex. illamående och kräkningar, såväl som aptitförlust.
Inflammation i ögats bindhinna.
Låg nivå av röda blodkroppar (anemi).
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare):
Överkänslighetsreaktioner.
Lågt blodtryck.
Bröstsmärta.
Hudreaktioner (rodnad och svullnad) vid infusionsstället, utslag, klåda.
Högt blodtryck, andfåddhet, yrsel, ångest, sömnstörningar, smakförändringar, darrningar, stickningar eller domningar i händer och fötter, diarré, förstoppning, magont, muntorrhet.
Lågt antal vita blodkroppar och blodplättar.
Låg nivå i blodet av magnesium och kalium. Din läkare kommer att kontrollera detta och vidta nödvändiga åtgärder.
Viktökning.
Ökad svettning.
Sömnighet.
Suddig syn, tårande ögon, ögonkänslighet för ljus.
Plötslig köldkänsla med svimning, slapphet eller kollaps.
Svårigheter att andas med väsningar eller hosta.
Nässelutslag.
Sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare):
Långsam puls.
Förvirring.
Ovanliga lårbensbrott särskilt hos patienter som långtidsbehandlas mot benskörhet kan förekomma i sällsynta fall. Kontakta din läkare om du upplever smärta, svaghet eller obehag i lår, höft eller ljumske eftersom detta kan vara ett tidigt tecken på ett eventuellt lårbensbrott.
Interstitiell lungsjukdom (inflammation i vävnaden runt lungblåsorna).
Influensaliknande symtom inklusive artrit och ledsvullnad.
Smärtande röda och/eller svullna ögon.
Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 anv ändare):
Svimningsanfall på grund av lågt blodtryck.
Allvarlig värk i skelett, leder och/eller muskler, vilket i enstaka fall kan vara invalidiserande.
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera eventuella biverkningar direkt till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Din läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska vet hur Zoledronsyra Stada skall förvaras på korrekt sätt (se avsnitt 6).
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på kartongen och injektionsflaskan efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
Den oöppnade injektionsflaskan kräver inga särskilda förvaringsanvisningar.
Efter första öppnandet:
Kemisk och fysikalisk stabilitet vid användning har undersökts i 24 timmar vid 2-8 °C och vid 25 °C.
Ur mikrobiologisk synpunkt bör infusionslösningen användas omgående. Om användning inte sker omgående, är förvaringstider och förvaringsvillkoren innan administrering användarens ansvar och skall normalt inte överskrida 24 timmar vid 2°C – 8°C. Den kylda lösningen skall sedan återfå rumstemperatur innan administrering.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Den aktiva substansen är zoledronsyra. En injektionsflaska innehåller 4 mg zoledronsyra, motsvarande 4,26 mg zoledronsyramonohydrat.
Övriga innehållsämnen är:
Mannitol (E421)
Natriumcitrat (E331)
Vatten för injektionsvätskor
Zoledronsyra Stada 4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning är en klar, färglös lösning, fri från synliga partiklar.
Zoledronsyra Stada 4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning levereras som en lösning i en glas- eller plastinjektionsflaska eller i polypropenpåse.
En injektionsflaska/påse innehåller 4 mg zoledronsyra.
Zoledronsyra Stada tillhandahålls i förpackningar innehållande:
1 injektionsflaska
4 injektionsflaskor
1 påse
4 påsar
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel
Tyskland
Tillverkare
Sanochemia Pharmazeutica AG
Landeggerstarsse 7, A
2491 Neufeld an der Leitha
Österrike
STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18,
61118 Bad Vilbel
Tyskland
STADApharm GmbH
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel
Tyskland
One Pharma Industrial Pharmaceutical Company Societ Anonyme
60th km N.N.R. Athinon-Lamias
Sximatari Voiotias, 32009
Grekland
Qualimetrix S.A.
579 Mesogeion Avenue, Agia
Paraskevi, Athens, 15343
Grekland
Lokal företrädare
STADA Nordic ApS
Marielundvej 46 A
2730 Herlev
Danmark
Denna bipacksedel ändrades senast: 2020-05-18
Hur du bereder och administrerar Zoledronsyra Stada
Zoledronsyra Stada 4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning innehåller 4 mg zoledronsyra i 100 ml infusionslösning för omedelbar användning hos patienter med normal njurfunktion.
Endast för engångsbruk: All oanvänd lösning skall kasseras. Endast klar lösning fri från partiklar och missfärgning skall användas. Aseptisk teknik måste följas under beredningen av infusionen.
Ur mikrobiologisk synpunkt bör infusionslösningen användas omgående efter första öppnandet. Om användning inte sker omgående, är förvaringstider och förvaringsvillkoren innan administrering användarens ansvar och skall normalt inte överskrida 24 timmar vid 2°C – 8°C, såvida inte spädning har skett under kontrollerade och validerade aseptiska förhållanden. Den kylda lösningen skall sedan återfå rumstemperatur innan administrering.
Lösningen innehållande zoledronsyra får inte spädas ytterligare eller blandas med andra infusionslösningar. Den ges i form av en engångs 15-minuters intravenös infusion i en separat infusionsslang. Patientens vätskestatus måste kontrolleras innan och efter administrationen av Zoledronsyra Stada för att säkerställa att patienten är tillräckligt hydrerad.
Zoledronsyra 4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning för kan användas omgående utan ytterligare beredning hos patienter med normal njurfunktion. Hos patienter med mild till måttlig nedsättning av njurfunktionen, bör reducerade doser beredas enligt instruktionerna nedan.
För att bereda reducerade doser till patienter med CLcr ≤ 60 ml/min vid start, se tabell 1 nedan. Avlägsna angiven volym av Zoledronsyra Stada infusionsvätska, lösning från injektionsflaskan och ersätt med en motsvarande volym av steril natriumkloridlösning 9 mg/ml (0,9 %) för injektion, eller 5 % glukoslösning för injektion.
Tabell 1: Beredning av reducerade doser av Zoledronsyra Stada 4 mg/100 ml infusionsvätska, lösning
Kreatininclearance vid start (ml/min) | Avlägsna följande mängd av Zoledronsyra Stada infusionsvätska, lösning (ml) | Ersätt med följande volym av steril natriumkloridlösning 9 mg/ml (0,9 %), eller 5 % glukoslösning för injektion (ml) | Justerad dos (mg zoledronsyra i 100 ml) |
50-60 | 12,0 | 12,0 | 3,5 |
40-49 | 18,0 | 18,0 | 3,3 |
30-39 | 25,0 | 25,0 | 3,0 |
*Doserna har beräknats förutsatt att målet för AUC är 0,66 (mg•hr/l) (CLcr = 75 ml/min). De reducerade doserna för patienter med nedsatt njurfunktion förväntas uppnå samma AUC som observerats hos patienter med ett kreatininclearance på 75 ml/min.
Studier med flertalet typer av infusionsslangar av polyvinylklorid, polyetylen och polypropylen visade inte på några inkompatibiliteter med zoledronsyra.
Då det inte finns några data avseende zoledronsyras kompatibilitet med andra intravenöst administrerade substanser, får Zoledronsyra Stada inte blandas med andra läkemedel/substanser och bör alltid ges via en separat venös infart.
Förvaring av Zoledronsyra Stada
Förvara Zoledronsyra Stada utom syn- och räckhåll för barn.
Använd Zoledronsyra Stada före utgångsdatum som anges på förpackningen.
Den oöppnade flaskan har inga särskilda förvaringsanvisningar.
Efter öppnandet av flaskan, bör produkten användas omgående för att undvika mikrobiell kontamination.