ACO svarar på frågor om sol

Vanliga frågor om sol och solskydd

Behöver man solskydd året runt?

Från september-oktober till och med mars har Sverige huvudsakligen låg UV-strålning och då behövs inget solskydd. Men det finns vissa omständigheter som kräver skydd, till exempel om man åker skidor på hög höjd i soligt väder. UV-skydd skyddar däremot mot sol-åldrande året runt om än i mindre grad vintertid.

Behövs solskydd om man inte ligger på stranden?

Så länge man är ute i solen spelar det ingen roll om man ligger på stranden eller gör något annat. Det är alltid viktigt att man smörjer sig innan man går ut, och sen upprepar varannan till var tredje timme. Badar man bör man smörja sig igen efter varje dopp - även om man använder en vattenresistent solkräm.

Solskydd-767x767

Behövs solskydd när det är molnigt?

Man kan bränna sig även fast det är molnigt, eftersom UV-strålningen lättare går igenom molnen än värmestrålningen. Det gör att man lätt luras att tro att solen inte tar på huden en halvklar dag. Däremot stoppar tunga regnmoln mycket av UV-strålningen, så då är man säker.

Vad skyddar bäst – kräm, spray eller mousse?

Vilken form av solskydd man väljer är en smaksak. Skyddet blir lika bra så länge man använder samma mängd och applicerar jämnt och rikligt.

Behöver man särskilt solskydd för ansiktet?

För att motverka solåldrande är det bra att använda produkter med hög SPF just i ansiktet. Egenskaperna hos en ansiktskräm är speciellt anpassade för ansiktet och oftast är förpackningen mindre så att den är lätt att ta med. Men självklart går det bra att använda vilken typ av solkräm som helst.

Vad ska man tänka på när det gäller barn och sol?

Eftersom solskador är något man bygger upp över tid är risken större att de som bränner sig som barn får följdskador som vuxna. Det är därför särskilt viktigt med bra solskydd för barn. Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus alls, då varken hud eller pigment är färdigutvecklat. Håll dem i skuggan och skydda med kläder. Här i Sverige är en solhatt och tunna bomullskläder ofta lagom. Närmare ekvatorn är ett bra val av kläder kompletterat med solkräm på särskilt utsatta områden som ansikte och händer viktigt - även om barnet är i skuggan. Lite större barn bör också skyddas med en kombination av kläder och solkräm. Till sist – tänk på att barn gör som du gör och inte som du säger, så föregå med ett sunt beteende i solen och använd själv rejält med solkräm när det behövs.

Är det stor skillnad mellan solkräm för vuxna och solkräm för barn?

Solskydd för barn och vuxna har ofta liknande innehåll, men det finns vissa saker som är särskilt viktiga för produkter till barn. Med tanke på att barn har känsligare hud bör en solkräm för barn vara utan färgämnen och parfym. För de lite mindre barnen är partikelfilter som ger en vit hinna på huden ett bra alternativ. Extra vatten- och sandresistenta produkter passar för de lite större barnens lek och bus på stranden.