Sponsrat innehåll

Förstå hudens åldrande

Att vår hud åldras är inte en överraskning för någon, men ofta händer det nästan utan att vi märker det. Ena stunden är huden fyllig och strålande, i nästa stund trött och matt. Här berättar vi om hur hudens åldrande faktiskt fungerar och hur några genomtänkta val i din skönhetsrutin tillsammans med kraftfulla ingredienser kan hjälpa dig att få din hud att behålla ett mer ungdomligt utseende.

Du som vill behålla ett ungdomligt utseende har säkert hört talas om kollagen. Men visste du att kollagen är grundläggande för spänsten, motståndskraften och elasticiteten i huden? Från någon gång i slutet av tjugoårsåldern förlorar huden 1 procent av kollagenet varje år, vilket kan leda till ålderstecken som rynkor, slapp och ojämn hud samt förlust av fasthet och spänst.

Vad orsakar kollagenförlusten?

Kollagen produceras naturligt i huden. Men som en följd av åldrande minskar produktionen över tid något som leder till en kollagenförlust på 1 procent varje år. Det är faktiskt en av anledningarna till att du aldrig helt kan undvika rynkor. Samtidigt spelar också externa faktorer som till exempel föroreningar, UV-strålning, dålig kost, stress och rökning en stor roll i hudens förlust av kollagen. Därför kan en kräm formulerad för att motverka rynkor göra mycket för att reducera de synliga tecknen på hudens åldrande.

Ebba Vichy 767x767

Hyaluronsyra - en mirakulös molekyl

Hyaluronsyra är en molekyl som produceras naturligt i kroppen, och som har förmågan att förse huden med 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Hyaluronsyra är därmed den fuktbindande hemligheten bakom hudens fyllighet, och tillsammans med kollagen en viktig faktor i hudens åldrandeprocess. Syran kan binda imponerande mängder vatten, och hjälper till att behålla hudens struktur genom att fylla ut utrymmet mellan hudens fibrer. Men precis som kollagen bryts hyaluronsyran kontinuerligt ner, och med åldern minskar också mängden som kroppen producerar.

Senast uppdaterad 1613001600000