Tillbaka till Vichy

Sponsrat innehåll

Torr hårbotten eller mjäll?

Vi ger dig tips på hårvård som underlättar besvären! Är du en av många som upplever torr hårbotten eller mjäll? Du är inte ensam. Mjäll är ett vanligt hårbottenproblem som drabbar både män och kvinnor världen över. Vi ger svar på allt du behöver veta om mjäll - och tipsar om hur du håller din hårbotten i balans.

Mjäll och symtom

Mjäll är vanligt och påverkar ungefär hälften av alla människor. Hudens yttersta lager förnyas hela tiden - även det i hårbotten, och om du upptäcker flera små ljusa hudflagor eller fjäll i din hårbotten är det sannolikt mjäll. Vissa upplever en kliande känsla. Andra att hårbotten känns fet.

vichy dercos 1080x1080

Orsaken till mjäll

Mjäll kan uppstå av olika skäl. Det kan bero på stress, hormonella förändringar, gener eller användning av vissa hårprodukter. Mjäll bildas om det är obalans i hårbottens mikrobiom, din huds unika ekosystem av miljoner mikroorganismer, bakterier och jästsvampar. En jästsvamp som ofta förknippas med mjäll är malassezia. Den har visat sig dominera hårbottens mikrobiom hos personer med mjäll. Men det finns produkter som hjälper dig att bevara en behaglig hårbotten, fri från mjäll.

Olika typer av mjäll

Det finns två huvudkategorier inom mjäll. Torrt och fett mjäll. Torrt mjäll består av partiklar och flagor som enkelt faller från hårbotten. Fett mjäll (även kallat fastsittande mjäll) är ansamlingar av feta fjäll som ofta är tjockare och kladdigare. De uppstår när det sker en överproduktion av talg i hårbottnen. Fastsittande mjäll återkommer ofta eftersom talg främjar utvecklingen av malassezia-jästsvampen, vilket skapar en ond cirkel. Båda typerna av mjäll kan orsaka en kliande känsla.

Vem kan få mjäll?

Mjäll kan påverka alla hårtyper, längder och texturer, oavsett om det är torrt eller fett. Just fjällning uppstår till följd av en ökad talgproduktion, men rester från schampo eller stylingprodukter kan också leda till mjäll. Märker du några få vita flagor när du borstar håret är det bra att skölja håret lite extra noga nästa gång du duschar. Att upptäcka mjäll kännas jobbigt, men glöm inte att mjäll är ofarligt!

Experttips för dig med mjäll

• Behandla din hårbotten med ett mjällschampo som har skonsamma men effektiva ingredienser mot mjäll. • Schampo med för starka ingredienser kan torka ut hårbotten, orsaka irritation och leda till överdriven sebumproduktion. Så byt till ett milt rengörande schampo och balsam, gärna med pH-värde 5.5. • Ge din hårbotten en paus! För att undvika känslighet, inflammation och nya mjällutbrott bör du avstå från alla onödiga stylingprodukter tills vidare.

Hitta rätt schampo för ditt hår

För att reducera den kliande känslan och förebygga mjäll behöver du hitta rätt lösning för dina behov. Vi guidar dig till din lösning, oavsett om du har mjäll eller torr hårbotten.

Mjällschampo för normalt/fett och torrt hår

Upplever du en kliande hårbotten med mjäll? Dercos Anti-Dandruff mjällschampo avlägsnar flagor från mjäll och hjälper till att bibehålla hårbottens naturliga balans. Schampot motverkar känslan av obehag och klåda orsakat av mjäll. Finns för både normalt/fett och torrt hår samt i två olika storlekar.

Lugnande schampo för fett eller torrt hår

Har du torr och känslig hårbotten? Dercos Ultra-soothing schampo lugnar sveda, irritation och kliande orsakat av torrhet. Detta uppfriskande gelschampo har en direkt effekt på torr och kliande hårbotten. Finns för både normalt/fett och torrt hår.