Tillbaka till Silicea

Sponsrat innehåll

Magen är själens spegel

A och O för en välmående mage och tarm är att vårt komplexa matsmältningssystem fungerar på ett bra sätt. Om denna kedja blir störd, kan vårt matsmältningssystem inte längre uppfylla sina viktiga funktioner. Maghälsan hänger ihop med många saker till exempel motion, själsligt välmående, kost, läkemedelsanvändning och sömn. På senare tid har det framkommit mer och mer forskning på hur stress och oro påverkar mage och tarm.

Stress och oro

Är du en av dem som tydligt märker effekten på magen när du är orolig och stressad? Detta beror på att oro och ångest kan förstöra den känsliga balansen i matsmältningen. Stress kan hos vissa sakta ner matsmältningen vilket kan orsaka uppblåsthet, förstoppning, kramp eller smärta i magen. Hos andra gör det tvärtom och påskyndar matsmältningsprocessen vilket istället ger upphov till diarré och många besök på toaletten.

Mat och dryckesvanor

Oregelbundna matvanor, stressätande kan spela en förödande roll för vår matsmältning. Det är därför viktigt att både äta och dricka ordentligt och regelbundet. Så försök att inte stressa ner din mat, utan ta dig tid att äta långsamt. Ät inte heller för mycket i taget utan minska storleken på dina portioner och prova istället att 4 till 5 små måltider i stället för 3 stora. Ät din sista måltid minst 2 till 3 timmar innan du ligger ner. Se till att du har gott om vatten eller annan måltidsdryck.

En person sitter framåtböjd och håller sig för magen. Foto.

Olika typer av magproblem

Mag- och tarmbesvär orsakas ofta av retande ämnen, skadliga och toxiska ämnen men även av patogen. När mag-tarmkanalen är irriterad av denna typ av gifter, kan matsmältningskanalen inte fungera normalt och detta kan leda till fysiska besvär.

En vanlig orsak till läkarbesök är olika gastrointensinella besvär som;

 • Magkatarr (Gastrit)
 • Gasbildningar
 • Halsbränna
 • Illamående
 • Diarré
 • IBS, Irritable Bowel Syndrome

IBS - Irritabel Bowel Syndrome

IBS kallas också för känslig tarm, irriterad tarm eller funktionella tarmbesvär. Av och till betecknas tillståndet också som irritabeltjocktarm, men ny kunskap som har visat att hela matspjälkningskanalen det vill säga matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm kan ha en ökad känslighet. IBS kan inte botas men det kan lindras och hjälpas.

Vanliga symtom på IBS

 • Magont/obehag
 • Uppblåsthet
 • Orolig mage
 • Täta behov av att tömma tarmen
 • Växlande episoder av förstoppning och diarré.

Ingen enskild fastlagd behandlingsmetod har bevisats varit allmänt effektiv mot IBS. Däremot finns det många behandlingar med både mat och kognitiv behandling som kan lindra och hjälpa. Silicea Mag-Tarm kiselgel kan bidra till att lindra olika IBS-symtom såsom illamående, diarré, matsmältningsproblem, kramper eller halsbränna.