Tillbaka till Postafen

Sponsrat innehåll

5 knep för att undvika åksjuka i sommar

Blir du också illamående eller snurrig när du flyger, åker bil, båt eller kanske buss? Du är inte ensam. Åksjukan beror på att din hjärna blir förvirrad då den får motstridiga signaler från ditt balansorgan och dina ögon – men det finns faktiskt saker du kan göra för att motverka den.

Vi är många som någon gång sett fram emot att läsa en god bok på bussen, ta en härlig tur på sjön eller njuta av en smidig tågresa till nära och kära när vi i stället blivit åksjuka.

Det är en form av rörelsesjuka som uppstår när det finns en diskrepans mellan de olika signaler som dina sinnen skickar till hjärnan. När du rör dig, till exempel när du åker bil, buss, flyg eller båt, får din hjärna olika signaler om vad som händer från dina ögon, ditt balansorgan och dina muskler. Detta kan förvirra hjärnan och orsaka symtom på åksjuka.

Postafen Bild-1 1000x1000px

Minskar risken för illamående

Postafen är ett receptfritt läkemedel som används för att behandla åksjuka. Postafen innehåller antihistaminet meklozin, ett ämne som minskar känsligheten för rörelseförändringar genom att dämpa signalerna från balansorganet. På så sätt kan risken för illamående och kräkningar minskas. För att uppnå maximal effekt ska tabletten tas en timme före resan. Effekten av Postafen varar i upp till tolv timmar – så önskas längre effekt tas en ny dos var tolfte timme så länge resan varar.

Det finns dock saker du kan göra för att förebygga åksjukan både innan och när du reser.