Tillbaka till Locobase

Sponsrat innehåll

Atopiskt eksem? Det finns hjälp att få.

Atopiskt eksem är ett återkommande inflammationstillstånd som visar sig som torr, kliande hud. Sjukdomen – som även kallas atopisk dermatit – kan drabba alla delar av kroppen men är vanligast på händerna, hårbotten, armbågarna, knäna och i ansiktet.

Vanliga symtom vid eksem är mycket torr hud, kliande utslag, sprucken eller fjällande hud, rodnad, svullnad och ibland vätskefyllda blåsor. De flesta med atopiskt eksem har perioder då symtomen är lindriga, följt av svårare perioder med försämringsperioder – så kallade skov.

Vad beror atopiskt eksem på?

Orsaken till atopiskt eksem är en kombination av genetiska anlag och miljömässiga faktorer (till exempel husdammskvalster, husdjur eller rengöringsmedel). Problemen uppstår genom att hudens naturliga skyddsbarriär i yttersta hudlagret är skadad eller försvagad. Det leder till en minskad förmåga att behålla fukt och stöta bort allergener eller irriterande ämnen. Huden blir också mer infektionsbenägen.
Hos små barn är atopiskt eksem vanligt i armveck och knäveck och kallas för böjveckseksem. Besvären försvinner ofta när barnen äldre. Omkring en miljon svenskar har atopiskt eksem och besvären blir allt vanligare.