Tillbaka till La Roche-Posay

Sponsrat innehåll

Fet och oljig hud

La Roche-Posay Effaclar är specialiserad hudvård för fet och oljig hud i alla olika stadier. Här hittar du frågor och svar om hudtypen.

Rengöring av fet hud kräver extra varsamhet

Fet hud är vanligt förekommande, i synnerhet i ansikte och hårbotten. Huden blir fet när talgkörtlarna är överaktiva och producerar för mycket talg. För personer med den här hudtypen är det extra viktigt att vara noga vid rengöring och applicering av makeup.

Hur rengör man bäst en fet hud?

Rengöring av fet hud kräver extra varsamhet. Huden reagerar ofta tvärt emot våra önskemål. Ju mer ihärdigt man försöker tvätta bort det feta, desto mer aktivt kommer hudens talgkörtlar att arbeta för att ersätta det förlorade fettet. Därför är det viktigt att använda produkter som är anpassade specifikt för fet hud så att de inte är för starka eller uttorkande. En passande rengöringsrutin kan vara ansiktsvatten eller rengöringsmjölk som sköljs bort med vatten. Huden bör rengöras varsamt på kvällarna.

Hur bör man återfukta fet hud?

Paradoxalt nog är talgets roll att skydda huden från uttorkning. Men faktum är att fet hud ofta flagar på ytan vilket i vissa fall kan leda till seborroisk dermatit mitt i ansiktet. Därför är det viktigt att välja produkter som är avsedda specifikt för din hudtyp. Ett tips kan vara att använda vattenbaserad kosmetika för att inte tillsätta mer fett till redan fet hud. Utöver det kan det hjälpa att välja en fuktcreme som gör huden matt för att motverka blank hud.